Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Årets värsta sommarjobb

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2021 09:19.
Uummannaq
Bildtext Uummannaq är en av de vackraste och mest isolerade platserna på det norra halvklotet. Skulle du klara av ett sommarjobb här?
Bild: Oiving, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4566121

Vill du packa fisk på norra Grönland långt från internet och hus med avloppssystem? Låter det här som något för dig? Nämnde vi att du kommer att tjäna väldigt lite pengar?

Bo Nylander förmedlar sommarjobb på Nordjobb. I år har fick han nys om några jobb på fiskfabriker på norra Grönland.

Arbetsgivaren förklarade att det fanns ett problem: Inga vanliga nordbor klarar av att jobba här.

Bo Nylander gav sig inte utan skrev en väldigt ärlig arbetsannons med rubriken "Personer med starkt psyke sökes till utmanande arbete på norra Grönland".

- Det här är inte som att arbeta i Stockholm eller Helsingfors eller ens på den isländska landsbygden. Det här är förmodligen en av de mest isolerade platserna på norra halvklotet, förklarar Bo Nylander på Nordjobb.

600 kilometer norr om polcirkeln

Platsen är den vackra Uummannaq-arkipelagen på den norra delen av Grönland. Vi befinner oss nästan 600 kilometer norr om polcirkeln. Solen kommer aldrig att gå ner så länge det här sommarjobbet varar. Medeltemperaturen ligger på tio grader under sommaren.

- Det är en av de vackraste platserna på jorden, säger Bo.

Huvudorten Uummannaq ligger på en ö i fjorden. Här bor det 1200 personer och det finns både ett värdshus och en butik. Det är inte här du ska jobba. Fiskfabrikerna ligger i små byar ute på öar i arkipelagen. Det går ingen reguljärtrafik till byarna. Man tar sig dit med båt eller helikopter.

- Om man får panik där ute kan man inte ta sig tillbaka direkt, säger Bo Nylander.

Om man får panik där ute kan man inte ta sig tillbaka direkt

De flesta pratar bara grönländska

Han sticker inte under stolen med att det här är ett väldigt krävande jobb. Jobbet är monotomt och fysiskt. Uummannaq är en av de mer traditionella platserna på Grönland. Folk här bor enkelt och mycket kretsar kring jakt och fiske. Språket kan också bli en kulturbarriär.

- Det kommer förmodligen att vara tre andra nordjobbare med dig i byn. Förutom dem kommer du inte att kunna kommunicera så mycket med de andra i byn. Vissa pratar danska. De flesta pratar bara grönländska.

Du tjänar väldigt lite pengar

Tyvärr kommer du inte att tjäna speciellt mycket pengar på det här jobbet när sommaren är slut. Pengarna går nämligen till resan.

- Det enda sättet att ta sig mellan orterna är med båt och flyg. Det är väldigt dyrt.

Idag kostar en resa till Uummannaq från Köpenhamn och tillbaka ungefär 1250 €. Det betyder att en stor del av pengarna du tjänar kommer att gå till att betala flygbiljetten.

Lönen ligger på 12,50 i timmen. Ifall fisken råkar komma in på söndag får man ett söndagstillägg på 50%.

Ett tiotal har sökt jobbet

Bo söker äventyrliga människor med intresse för naturupplevelser. De får inte vara dumdristiga.

- Vi vill ha personer som är äventyrliga och klarar sig själva, men inte såna som känner för att spatsera ut ur byn för att leva själv i vildmarken.

Hittills har han fått ett tiotal ansökningar.

- Många har tagit det som en utmaning snarare än en varning. Just nu har jag tre personer som verkar intressanta.

Det viktiga är att man klarar av att vara ensam under långa perioder.

- Om du känner att du är tvungen att ha social kontakt hela tiden så är det här inte platsen för dig.

"Jag tycker om internet"

I slutet av intervjun frågar jag om Bo själv funderat på om han skulle klara av jobbet. Han är tyst länge. Han har funderat en hel del på det.

- Ja och nej. Jag är osäker. Jag tycker om internet.

Ifall du tycker att det här låter för påfrestande för dig så kan du besöka huvudorten Uummannaq på Google Streetview (notera kyrkogårdarna) eller spana efter andra något mindre extrema jobb på Grönland.

Här kan du bekanta dig närmare med Uummannaq på Google Streetview.

Diskussion om artikeln