Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Tulpaner i bastun

Från 2016
Uppdaterad 08.03.2016 15:30.
Sara Randström i sin bastukammare där hon odlar tulpaner.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Alla sätt är bra, förutom de dåliga. Bromarvbon Sara Randström odlar tulpaner i en liten bastubyggnad. Här trivs tulpanerna i väntan på att de kommer till nya hem.

Sara Randström är ganska ny eller grön som tulpanodlare. Hon har sålt blom- och grönsaksfröer i tjugo år och i hennes butikssortiment har också ingått redskap, kläder och annat både nyttigt och roligt för den glada hemmaodlaren. Men som tulpanodlare är hon en novis. Sara började för några år sedan driva upp lökväxter och nu är det tulpansäsong för andra året hemma hos Sara.

- Nina och Leif som har odlat sommarblommor och drivit upp lökväxter i många år här i Bromarv vill småningom trappa ner. Jag har tagit över lökväxterna.

Nina och Leif heter Bergman respektive Dahlström i efternamn och de driver Amiraltorps Trädgård. Bland annat deras amaryllisar är vida kända för att hålla god kvalitet. Nu är det Sara som driver upp de här lökarna, men det är förstås till jul. Den här årstiden är det tulpaner som gäller och småningom kommer narcisserna upp ur den svarta myllan.

Helt bekymmersfritt har det inte varit att börja odla tulpaner.

Rosa tulpaner som växer tätt i en låda. Ska bli snittblommor.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Jag började med världens bästa helpdesk, Nina och Leif. Jag fick fortsätta beställa lökar av samma leverantör. Jag fick också låna utrustning. Sedan beställde jag 400 amaryllislökar och 3000 tulpanlökar. Allt väl så här långt. Efter det gjorde jag säkert alla misstag man bara kan hitta på.

Sara försökte bland annat skynda på tillväxten.

- Det gick inte så bra. Jag tror jag hittade alla tulpansjukdomar på en vecka., skrattar Sara.

Det mesta lyckades ändå och Sara fick mersmak. I år har Sara beställt 10000 tulpanlökar.

Varför driver Sara upp tulpaner i en liten bastu när hon också har ett stort växthus?

- Tulpanerna jag drev upp i växthuset blev korta och knubbiga. De fick helt enkelt för mycket ljus. Det var också lite för kallt i växthuset. Tulpanerna blev vackra i korgar och gick bra åt till Alla hjärtans dag. Men de skulle egentligen bli snittblommor…

I stället får tulpanlökarna mjukstarta i den mörka bastun, där det är svalt. När de har kommit en bit på väg lyfts de ut i den lilla bastukammaren. Där finns också en lampa som ger dem extra belysning.

Tulpaner som inte ännu börjat blomma. Ligger tätt i en odlingslåda.
Bildtext De här har kommit ut från bastun
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Frånsett de små misstagen har tulpanodlingen gått bra. Det är ändå fråga om speciallökar som innehåller all näring som behövs och är tajmade till att blomma olika tider av vårvintern. Tyvärr går de här lökarna inte att använda på nytt.

- De är nog uttjänta efter en säsong. Jag har prövat gräva ner lite lökar i trädgården. En del har djuren ätit upp, men de som blommat skulle nog inte duga som snittblommor längre.

Sara har satsat på specialsorter som papegojtulpaner i mera udda färger. En ny sort är svagt rosa Santander med lätt fransiga kronblad.

närbild av en rosa tulpan. Sorten heter Santander.
Bildtext Rosa Santander
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- De klassiska tulpansorterna skulle kräva hektarodlingar för att man överhuvudtaget skulle kunna konkurrera med andra odlare.

Det mesta säljs således lokalt. Många kunder kommer direkt hem till Sara och den lilla bastun. Det är också något Sara gillar med sin småskaliga tulpanodling; kontakten och småpratet med kunderna.

- De som kommer för att köpa tulpaner är alltid på gott humör!

Sara Randström i sin bastukammare där hon odlar tulpaner. Håller en vaktel i sina händer.
Bildtext I Saras bastu bor också den här vakteln.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Har du frågor om trädgårdsodling, sådd, skolning, plantering, beskärning med mera?

I Experttimmen den 10.03 har vi trädgård som tema. Våra experter är Katarina och Göran Karlsson. Du kan mejla frågor till expert@yle.fi och ringa till studion på 0600-11 12 13 mellan kl 19.22 och 21.00.

Du kan också ställa dina frågor här:

Formuläret är inte längre tillgängligt.