Porträtt av österbottniska kvinnor
På internationella kvinnodagen öppnas en fotoutställning som porträtterar tio österbottniska kvinnor. Utställningen lyfter fram kvinnor som förebilder.
Bakom utställningen står Österbottens förbund, Österbottens hantverk och Finlands Svenska Marthaförbund. De har valt ut tio österbottniska kvinnor som använder kultur och näring som ett sätt att skapa sysselsättning och även utvecklar det kulturella brandet av Österbotten.
Bland kvinnorna finns till exempel Ann-Maj Granstubb, kulturproducent på Malakta i Malax. Hon lämnade sitt förra jobb för cirka tio år sen.
- Jag var tio år yngre och hade inga barn. Så då vågade jag pröva något nytt och galet, säger Granstubb.
Frukostträff på tisdag
På tisdag i samband med att utställningen öppnar på Loftet i Vasa kommer det att ordnas en frukostträff. Där berättar en del av kvinnorna om hur det är att vara ledare och om hur kvinnor porträtteras i media.
Enligt Ann-Sofi Backgren, ordförande för Österbottens förbunds jämställdhetsgrupp, blev träffen snabbt fullbokat. Det tyder enligt henne på att det finns en efterfrågan på gemensamma träffar och nätverkande för kvinnor.
Fotoutställningen öppnas på Internationella kvinnodagen på Loftet i Vasa. Utställningen lyfter fram kvinnor som förebilder för att synliggöra och berätta om hur de ser på sin roll och hur man kan bli en förebild.
De porträtterade är:
1. Marja Rak, Noolan, Jakobstad
2. Ann-Charlott Hästö, Ach Architecture, Nykarleby
3. Anna Häggblom, AVEO, VASA
4. Lee Esselström, Strömsö, Vasa
5. Eija Koski, Ekoart, Lillkyro
6. Cisse Grönholm, VD Red and Green, Närpes
7. Johanna Stenback, kulturproducent Jokowski production, Vasa
8. Maja Granstubb, kulturproducent Konstverkstaden Malakta, Malax
9. Aino Tanninen, ledande textilarbetslärare Vaasan-opisto, Vasa
10. Anita Storm, världsarvsföretagare/ekologirådgivare, Vasa