Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Från relativitetsteorin till ölbryggning

Från 2016
Uppdaterad 22.03.2016 12:31.
Mona Enell-Nilsson, Sören Granlund och Heidi Troberg.
Bildtext Mona Enell-Nilsson, Sören Granlund och Heidi Troberg.
Bild: Yle/Roger Källman

Film, musik, litteratur, presentationer av vetenskap och historia... och ölprovning. Bland annat sådant finns på programmet då Tyska veckan anordnas i Vasa.

Det är Vasa universitet, Vetenskapsbiblioteket Tritonia och Goethe-institutet som gemensamt anordnar veckan, som nu ordnas för fjärde året.

- För de studerande handlar det inte bara om att bekanta sig med nya saker, utan de arbetar också med presentationer av sina studiearbeten, säger Mona Enell-Nilsson.

Programmet går på många olika språk: förutom på tyska även på finska, engelska och i år också på svenska.

- Nu på fredag, klockan 14, kommer Claus Stolpe från Åbo Akademi att ge en historisk tillbakablick på hur Finland blev självständigt med tysk hjälp, säger Heidi Troberg.

Tyska veckan är inte bara ett tillfälle att förkovra sig i tyska språket, utan den erbjuder också möjligheten att bekanta sig med tysk kultur, samhället och vetenskap.

På onsdag håller Tanja Knittler ett föredrag om Tysklands "Energiewende", hur landet har lyckats med övergången från traditionella energiformer till förnybar energi.

- Det här är ju något som kan vara intressant för många aktörer här i energiklustret, säger Enell-Nilsson.

Ölkulturen är stark i Tyskland och även det här uppmärksammas under Tyska veckan.

- Det råkar sig ju så att det är en tyskspråkig kille, Alexander Maier, som är bryggarmästare på Bocks bryggeri. Han håller en guidad rundtur på onsdag kväll, säger Troberg.

Hela veckoprogrammet hittar du på Tyska veckans webbplats.

Fjärde Tyska veckan i Vasa

6:19

Diskussion om artikeln