Varm rödbetssallad med bovetegröt
Bovete är inte ett sädesslag, utan är släkt med rabarber och ängssyra, och således glutenfritt. Bovete är ett fint alternativ till ris i en risotto eller till gröt som i Filip Langhoffs varma röbetssallad.
Varm rödbetssallad med bovetegröt
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 1 deciliter (dl) bovete - (bovetegröt)
- 1 deciliter (dl) vitt vin - (bovetegröt)
- 5 deciliter (dl) vatten - (bovetegröt)
- 1 deciliter (dl) grönsaksbuljong - (bovetegröt)
- 50 gram (g) smör - (bovetegröt)
- 1 matsked (msk) kallpressad rybsolja - (bovetegröt)
- 1 matsked (msk) schalottenlök - (bovetegröt)
- 2 matsked (msk) hackad persilja - (bovetegröt)
- salt - (bovetegröt)
- citron - (bovetegröt)
- 500 gram (g) rödbeta - stora, (varm sallad)
- 2 st gullök - (varm sallad)
- kallpressad rybsolja - (varm sallad)
- salt - (varm sallad)
- peppar - (varm sallad)
- rosmarin - (varm sallad)
- timjan - (varm sallad)
Instruktioner
Bovetegröt (risotto)
Skär schalottenlöken fint, stek snabbt i pannan i rybsoljan och lägg till bovetet.
Sjud upp vittvin och vatten och tillsätt grönsaksbuljong.
Häll sakta blandningen i bovetet, som när man kokar risotto.
Koka ihop, tillsätt smör och olja försiktigt och rör om hela tiden.
Smaka av med salt och citronsaft, tillsätt persiljan.
Varm sallad
Skiva rödbetan med mandolinen och skär löken i tunna skivor.
Blanda ihop alla ingredienser och baka i ugnsfast form med lock i 180 grader, cirka 20 minuter.
Servera med en stor klick crème fraiche.
Se också Filips recept på rödbeta med getmjölk, ugnsbakade rödbetor med sikrom och rödbetsglass med chokladkräm