Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hurts älskar Finland

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Hurts Pressbild
Bildtext Det är Adam Anderson och Theo Hutchcraft som utgör duon Hurts.
Bild: Sony Music

Vi snackade med synthspelaren Adam Anderson om bland annat duons speciella relation till Finland, duons version av svengelska och gången då Adam somnade på scen.

Den populära brittiska synthpopduon Hurts uppträder i Helsingfors tisdagen den 8 mars som en del av sin Surrender-turné som började i februari 2016. Duon består av sångaren Theo Hutchcraft och synthspelaren Adam Anderson och de har släppt total tre skivor: Happiness år 2010, Exile år 2013 och Surrender år 2015. Vi inleder intervjun med några frågor kring turnerande och den inkommande Helsingforsspelningen.

Duon har valt ut låtar från alla sina tre album för sin Surrender-turné, vilket var en väldigt jobbig process, avslöjar Adam.

- Det var utmanande att välja ut sådana låtar som representerar varje album. Alla har ju sina favoritlåtar, men man måste också spela låtar som fansen vill höra. Jag tror att vi den här gången har en bra balans mellan den Hurts som alla känner, och den sidan av Hurts som folk inte sett förut.

Vad saknar du mest där hemma då du är på turné?

- Jag saknar min hund, han är min vän. Han heter Ronny och han glor på mig som bäst i väntan på att jag ska ta honom på en promenad. Han förstår inte de krav mitt jobb ställer på mig när det kommer till media. Jag har försökt förklara för honom att jag måste göra intervjuer och han har börjat lära sig småningom.

Vem tar hand om Ronny då du inte är hemma?

- Jag har lyckliga vänner som har privilegiet och äran av att ha sällskap av Ronny.

Nu inför Helsingforsspelningen vill vi en gång för alla få veta sanningen om ryktet att Adam en gång somnat på scen. Hur är det ens möjligt?!

- Jo, det är sant. Det är möjligt då man dricker en flaska whiskey varje kväll i två år. Efter en stund bestämmer du dig för att du måste sova, och den stunden kom då jag var på scen i Kiev. Jag somnade för ungefär sex sekunder. Theo slog sin hand ner på mitt piano och jag vaknade. Ingen i publiken märkte.

adam anderson och theo hutchcraft
Bildtext Adam och Theo på scen.
Bild: EPA / Angelika Warmuth

Hurts hyr inte ut bilar

Då vi frågar Adam vad den vanligaste frågan om deras bandnamn är får vi ett oväntat svar, men nästan logiskt när man tänker efter.

- Oftast tror folk att det är namnet på biluthyrningsföretaget. Jag måste varje gång förklara att vi inte kan hyra en bil åt dig, vi erbjuder inga sådana tjänster. Folk blir ofta förvirrade över namnet så jag måste peka på mitt hjärta och säga att det gör ont där, inte biluthyrning, skrattar Adam.

Samarbete utmynnade i ett eget språk

Duon har jobbat en hel del med den svenska producenten Jonas Quant, vilket förutom musik har också utmynnat i ett eget språk mellan producenten och duons andra hälft, Theo.

- Theo är utomordentlig med språk. Jag tror att han och Jonas har utvecklat ett eget språk baserat på nordisk engelska och den svenska dialekten som talas i Göteborg. Jag kommunicerar tyvärr bara på engelska, berättar Adam och tillägger:

- Jag är ganska avundsjuk på deras relation.

Experter på hotell

Sommaren 2013 uppträdde Hurts på Ruisrock och då berättade Adam för oss att han stannat på så många hotell att han tänker skriva en hotellguide. Hur går det på den fronten?

- Vi har slopat guiden och öppnar en hotellkedja istället. Vår ambitionsnivå har växt. Först var det en bok och nu är det en hotellkedja utgående från min erfarenhet, skrattar Adam.

På tal om hotell, vad är det första som försvinner från minibaren då du är på ett hotell?

- Jag dricker inte alkohol längre. Jag gillar nötterna de brukar ha i en burk. Det måste vara på burk, det får inte vara en påse. Annars bryr jag inte mig. Jag tycker om ljudet som kommer då man öppnar en burk, så för mig är nötter på burk min drömminibar, berättar Adam.

Den skumma typen på dansgolvet

Theo och Adam har en lång gemensam historia. När har Theo senast överraskat dig och hur?

- Han överraskade mig då vi gjorde en video för låten Lights. Han dansade i videon och den blev fantastisk. Jag var inte med då den filmades, så när jag såg honom dansa i videon kunde jag inte tro mina ögon. Han har övat på att dansa i månader.

Vi skulle så gärna ha sett också Adam på dansgolvet. Men Adam verkar ha en bra orsak för sin frånvaro.

- Då jag dansar ser jag ut som den där skumma, obehagliga typen på en nattklubb. Den som står i ett hörn och tittar på alla tjejer, men som aldrig talar till dem. Det är jag, säger Adam och fortsätter:

- Dessutom ser jag jätteallvarlig ut då jag dansar, så folk tycker att jag ser hotfull ut och kommer att vara våldsam. Jag får folk att dansa, men är inte själv en dansare.

Speciell plats i hjärtat för Finland

Hurts har en fantastisk historia med Finland och som sträcker sig tillbaka till 2010, berättar Adam. Då spelade de för första gången i Finland för en publik på ungefär hundra människor.

- Det var slutsålt och det var jättespännande för oss. Sen dess har vi kommit tillbaka ungefär nio gånger och långsamt men säkert har publiken blivit allt större. Senare spelade vi också på festivaler och fick vara huvudakten. Det har varit en fenomenal resa.

Duon har också ärat Finland med lite finska i cd-häftet för sitt andra album, Exile, som utkom år 2013.

- Det är en hemlighet. Du måste titta genom hela häftet för att se vad det egentligen står, säger Adam.

Bildtext Så här såg det ut då duon gästade X3M år 2010!

Du hittar Hurts senaste skiva, Surrender, på Spotify.

Diskussion om artikeln