Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kriminalrättsexpert om Aarnio-fallet: Staten är inte alltid god

Från 2016
Uppdaterad 11.03.2016 09:07.
Jari Aarnio
Bildtext Jari Aarnio.
Bild: AOP

I dag inleds slutpläderingen i det uppmärksammade målet mot förra narkotikapolischefen Jari Aarnio. Ingen vet om Aarnio är skyldig eller oskyldig. Men det kan vara bra för medborgarna att veta att staten inte alltid är god, konstaterar juridikprofessorn Johan Boucht.

Fallet Aarnio har varit uppseendeväckande och exceptionellt på många sätt.

Polisen består av mänskor som ibland handlar rätt och ibland fel.

Johan Boucht, kriminalrättsexpert

Den förra narkotikapolischefen står åtalad för att ha lett en knarkliga som har smugglat in närmare ett ton hasch. Aarnio hann också sitta häktad rekordlänge och de hisnande historierna har avlöst varandra.

"Polisen får be i sina aftonböner att Aarnio döms"

Insatserna är alltså höga.

- Om Aarnio skulle frikännas kommer hela rättegångsförfarandet i en mycket märklig dager, säger juridisk expertis som Yle Nyheter har talat med.

- Polisen får alltså be i sina aftonböner om att Aarnio ska fällas, säger samma experter som inte vill ställa upp på intervjuer.

Oavsett hur domarna faller är bedömarna överens om att utslagen i tingsrätten kommer att testas i högre rättsinstanser.

"Bra att publiken får upp ögonen"

Den finländska juristen Johan Boucht är professor vid universitetet i Oslo och expert på kriminalrätt. Boucht konstaterar med sin internationella erfarenhet att fallet Aarnio kan ses som en ögonöppnare för den finländska allmänheten.

- Det som nu sker är att publiken får upp ögonen för att det också kan ske oegentligheter inom polisen, säger Boucht.

Om Aarnio skulle frikännas kommer hela rättegångsförfarandet i en mycket märklig dager.

Anonyma rättsexperter

På sikt tror Boucht inte att polisens trovärdighet kommer att bli lidande. Om det är bra eller dåligt att medborgarna förlorar sin oskuld i förhållande till myndigheterna har Boucht svårt att ta ställning till.

- Det kan vara bra för medborgarna att tänka på att staten inte alltid är god. Polisen består av mänskor som ibland handlar rätt och ibland fel, konstaterar kriminalrättsexperten Johan Boucht.

Norskt parallellfall

Norge har ett parallellfall till Aarnio där en polischef på enheten för organiserad brottslighet kommer att åtalas för att ha läckt information till en brottsling.

- Den norska polischefen är inte dömd och fallen har slående likheter. Men man ska inte dra för långtgående slutsatser, konstaterar Johan Boucht.

Varken Jari Aarnio eller hans norska kollega är dömda. Rättsbehandlingarna pågår.

Artikeln har uppdaterats 8.3.2016 kl. 11.47.

Diskussion om artikeln