Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Jag har svikit mina fans och min sport” – Sjarapova erkänner dopningsbrott

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Maria Sjarapova på presskonferensen där hon avslöjade att hon åkt fast för dopning.
Bildtext Maria Sjarapova på presskonferensen där hon avslöjade att hon åkt fast för dopning.
Bild: All Over Press

Tennisstjärnan Maria Sjarapova är den senaste idrottaren som testat positivt för meldonium. På en presskonferens berättade ryskan att hon använt preparatet i tio års tid, och helt enkelt missat att det sedan årsskiftet klassas som dopning.

– Jag tar fullt ansvar för det här. Det är min kropp och det är jag som ansvarar för vad jag stoppar i min kropp, sade Sjarapova inför medierna i Los Angeles.

När världens bäst betalda idrottskvinna i helgen sammankallade till presskonferens spekulerade många i att 28-åringen skulle meddela att hon avslutar sin karriär.

I stället berättade Sjarapova att hon testat positivt för dopning under australiska öppna tidigare i år.

Det förbjudna ämnet är det samma som fällt bland andra svenskan Abeba Aregawi: meldonium.

Ett preparat som Sjarapova säger sig ha använt regelbundet sedan 2006, i en medicin som ordinerats av hennes familjeläkare.

"Ett jättestort misstag"

Ryskan berättar att hon enkelt missade att meldonium uppgraderats till ett dopningsmedel, trots att hon fått Wadas uppdaterade lista över förbjudna substanser.

– Jag har gjort ett jättestort misstag. Jag har svikit mina fans och jag har svikit min sport. Jag vill inte avsluta min karriär så här, sade Sjarapova.

Sjarapova riskerar mellan ett och fyra års avstängning.

– Jag vet att många trodde att jag kallade hit er för att berätta att jag avslutar karriären. Men om jag skulle göra det skulle det inte vara på ett hotell i centrala Los Angeles med den här rätt fula mattan, sade Sjarapova.

Diskussion om artikeln