Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Wendy James är tillbaka – kanske bättre än någonsin

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Wendy James, signerat omslag till skivan The Price Of The Ticket.
Bildtext Wendy James har signerat omslaget till sin nya skiva "The Price Of The Ticket".
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Det må ha varit tyst om Wendy James ett tag. Men väntan har inte varit förgäves.

Som ung var jag ett fan av Wendy James och hennes dåvarande band Transvision Vamp. Jag var nära scenen när de lirade på Provinssirock år 1989. Och så hade jag en stor plansch på väggen i mitt studentrum av Wendy i nästan naturlig storlek.

Planschen har tyvärr försvunnit i någon av mina många flyttar, men vinylerna har jag kvar. Och förstås mina tydligt suddiga minnen från konserten.

Punkinfluerat rock'n'rollband

Transvision Vamp var ett lagom stökigt punkinfluerat Billy Idol-aktigt rock'n'rollband med schyssta gitarriff och melodiskt smittsamma hittar som Revolution Baby, I Want Your Love och Baby, I Don't Care.

Det var i slutet av 1980-talet, Transvision Vamp sålde miljontals med skivor och den blonda sångerskan Wendy James var många unga mäns våta dröm. En sexig ung tjej med en sensuellt intensiv sångröst och vars band gjorde härligt lockande och pockande rockmusik.

Naturligtvis lekte Wendy James med sin sexualitet och utnyttjade den. Men vi unga män lät oss gärna luras. I synnerhet som musiken på riktigt var bra.

Men tiden går och vi med den.

Den 21:a januari fyllde Wendy James 50 år, men det hörs inte på hennes röst. Visserligen är den inte riktigt lika stark som då för 25-30 år sedan och den har mörknat och mognat en del, men den personliga klangen finns ändå definitivt kvar.

Skrivit låtarna själv
Nya skivan The Price Of The Ticket är ändå inte Transvision Vamp, utan uttryckligen Wendy James. Förutom CD:ns två bonusspår som är covers har hon själv skrivit alla låtar – såväl texter som musik. Men det är inte första gången.

I Transvision Vamp var det visserligen gitarristen Nick Christian Sayer som nästan uteslutande stod för låtskrivandet och på Wendys första soloskiva Now Ain't The Time For Your Tears (1993) var det Elvis Costello som hade komponerat låtarna.

Men efter det har Wendy James själv skrivit sina låtar.

Åren 2004-2008 hade hon indierockbandet Racine som gav ut två skivor. Och år 2011 kom hennes andra soloskiva I Came Here To Blow Minds.

Ingen av dessa skivor syntes desto vidare på varken hitlistor eller i massmedia. Men de gav Wendy James möjligheten att finslipa sitt låtskrivande som nu blommat upp på nya plattan The Price Of The Ticket.

Tidig punk och new wave

Musikaliskt går tankarna till hur jag föreställer mig att det kunde låta på legendariska rockklubben CBGB i New York på 1970-talet då den musik som sedermera skulle bli punk och new wave började utvecklas med band som Television, Talking Heads och Blondie.

Här finns faktiskt ganska mycket som påminner om Blondie. Men även element som för tankarna till Marianne Faithfull och Iggy Pop.

Mycket av det här har Wendy James säkert sina fantastiska musiker att tacka för – Lenny Kaye från Patti Smith Group, Glen Matlock från Sex Pistols och James Sclavunos från Nick Cave & The Bad Seeds och Grinderman. Även James Williamson från Iggy & The Stooges är med på ett par låtar.

Gamla ringrävar hela bunten således som verkligen kan sin sak. Och det hörs. Gubbarna lirar tajt och inspirerat med energi som smittar av sig.

Fakta om skivan:

  • Artist: Wendy James
  • Titel: The Price Of The Ticket
  • Utgiven: februari 2016
  • Musiker: Lenny Kaye, Glen Matlock, James Sclavunos
  • Websida: www.thewendyjames.com

Skivan bjuder på en lyckad blandning av influenser från såväl ny våg som 50-tals popmusik.

Gott om attityd

Även punkattityd finns det gott om här. Ju mer man lyssnar på plattan desto mer kommer den fram. I synnerhet i CD:ns ösiga slutspår och Bob Dylan-covern It’s Alright Ma.

Även låttexterna är genomtänkta, välformulerade och ofta lika naket utlämnande som omslaget till skivan.

Konvolutet

Och omslaget, ja. Det är förstås lätt att se Wendys halvnakna kropp på konvolutet som att hon vill fortsätta spela på sin sexualitet och kanske till och med som ett halvdesperat försök för en före detta popstjärna att sälja några extra skivor.

Men Wendy har berättat att hon inte hade några sådana tankar alls, utan allt började med att hon var tillsammans med en fotografväninna hemma hos sig och efter några öl föreslog hon att Wendy skulle klä av sig och posera och då togs bilden.

Wendy är själv mycket nöjd med fotot för det visar henne så som hon är. Hon ville heller inte att den skulle vara provocerande på något vis, utan att den skall ses som ett konstverk.

Wendy har i en intervju sagt att i dessa tider med ytterligheter när vi dels har många sångerskor som klär sig närmast slampigt i musikvideon och dels kvinnor som i vissa delar av världen klär sig i heltäckande dräkter, så är det extra viktigt att visa att det är kvinnorna själva som äger sina kroppar och inte männen.

Artist att ta på allvar

Med nya albumet The Price Of The Ticket visar Wendy James att hon definitivt är en artist att ta på allvar och jag hoppas verkligen att skivan når ut även till en större publik. För det är både hon och plattan värda.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln