Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ont i nacken ett problem redan i lågstadiet

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Ströhö
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/Stella Brunberg

Problem med ont i axlar och nacke kryper allt lägre ned i åldrarna, visar undersökningen Skolan i rörelse. Nästan en femtedel av fjärde- till sjätteklassarna säger att de har ont i nacken eller axlarna varje vecka och hälften har haft ont under den senaste månaden.

Ju mer stillasittande eleverna var, desto större var sannolikheten för att de led av rygg- och nackproblem.

Men bland de elever som rörde på sig minst en timme om dagen hittade man inte längre något samband mellan tiden de satt stilla och problemen med smärtor.

Drygt 340 skolelever deltog i undersökningen. De svarade på frågor om rygg- och nacksmärtor och alla elever utrustades med rörelsemätare.

Eleverna satt stilla i medeltal drygt 65 procent av sin vakna tid. Ungefär hälften av eleverna rörde på sig aktivt mer än en timme per dag.

Tidigare har rygg- och nackont varit vanligare bland flickor än pojkar, men i den här undersökningen framkom inga skillnader mellan könen.

Projektet Skolan i rörelse finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och genomförs i samarbete mellan Utbildningsstyrelsen, regionförvaltningsmyndigheter och organisationer.