Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ennio Morricone är mycket mer än spaghetti och western

Från 2016
Uppdaterad 17.03.2016 10:08.
Ennio Morricone
Bildtext Foto: Roberto Serra
Bild: Roberto Serra / Iguana Press

Ennio Morricone skrev sina första musikstycken som sexåring. 81 år senare fick han en Oscar för soundtracket till Quentin Tarantino - filmen The Hateful Eight. Däremellan har meriterna och priserna varit många. Grammy, Golden Globe, BAFTA och Nastro d'Argento är bara några av priserna som nu får puffas litet inåt på hyllan för att ge plats åt Oscarn. Efter 70 miljoner sålda skivor torde det ju också hänga en hel del guld- och andra ädelmetallskivor på väggen. För att inte tala om Polarpriset år 2010.

Ennio Morricone inledde sin karriär vid unga år genom att gå i sin fars fotspår. Mario Morricone var yrkesmusiker och spelade trumpet i diverse grupper. Han lärde sonen Ennio att läsa noter och lät honom pröva på olika instrument. I likhet med fadern valde också Ennio Morricone trumpeten som sitt huvudinstrument. Sina officiella musikstudier inledde han som 12-åring. Förutom trumpet studerade han också komposition och arrangemang. Sina första musikstycken skrev Ennio Morricone redan vid 6 års ålder.

Vid sidan om studierna förtjänade han pengar som trumpetist i jazz-grupper och genom att komponera poplåtar för dagens populära artister som Mina, Rita Pavone och Françoise Hardy.

Samtidigt som han skrev poplåtar skrev Morricone också renodlad klassisk musik, musik för TV och hörspel och arrangemang för diverse artister som Chet Baker och Helen Merrill.

Filmmusik

Filmmusiken var redan tidigt en viktig del av Ennio Morricones karriär. Han började skriva musik för filmer redan på 50-talet, ibland som "spökskrivare" åt kändare kompositörer, ibland under eget namn och ibland under pseudonymer som Dan Savio och Leo Nichols.

Il Federale regisserad av Luciano Salce från år 1961 brukar räknas som Morricones första kompletta filmsoundtrack.

Internationellt genombrott

Den stora vändpunkten i Ennio Morricones karriär kom år 1964 då hans gamla klasskompis från skolan, Sergio Leone bad honom skriva musik till sitt filmprojekt.

Clint Eastwood
Bild: Creative Commons/Sergio Leone

Per un pugno di dollari, eller För en handfull dollar som filmen hette på svenska var den första delen av den s.k. dollartrilogin som gjorde både regissören Sergio Leone och Ennio Morricone till namn som alla känner igen.

Leones budget var inte speciellt stor vilket betydde att Morricone inte hade tillgång till stora orkestrar. I stället skapade han ett ofta ganska minimalistiskt soundtrack där också tystnaden spelade en stor roll. Instrument som munharmonika, mungiga och elgitarr användes flitigt.

Det speciella med musiken till filmerna i dollartrilogin är att den skrevs på basis av Sergio Leones manus och var färdig redan då själva filmandet inleddes. Skådisarna fick ofta lyssna på musiken inför tagningarna vilket ledde till att de lättare kunde leva in sig i stämningen. Många av musikstyckena i Leones Spaghettivästernfilmer hör till Morricones kändaste verk och han förknippas oftast med denna genre.

Själv ville Morricone undvika att fastna i en så begränsad roll och vägrade under en lång period med början på 80-talet att skriva musik för westerns.

Musik för varje budget

Ennio Morricone har komponerat musik till över 500 filmer i olika genrer, allt från stora Hollywood-produktioner till ganska obskyra filmer med minimal budget. Med sin bakgrund som musiker och låtskrivare inom popen och jazzen har han många färger på sin palett. Han kan skriva bombastisk musik för en hel symfoniorkester eller en bossanova-instrumental för en instrumentaltrio.

Det här är Ennio Morricones styrka och det som skiljer honom från majoriteten av sina kolleger.

Vi 87 års ålder blev Ennio Morricone äntligen belönad med en Oscar. Många tycker att han borde blivit det tidigare, han har ju varit nominerad ett antal gånger. Hur som helst kan man kanske se Oscarn som kronan på verket, en värdig avslutning på en lång karriär.

Å andra sidan var det säkert många som såg Morricones heders-Oscar år 2007 som en sådan.

Och det är ju helt möjligt att maestron ännu överraskar oss med nya mästerverk. Han verkar ju vara i bra form.

Det hoppas jag åtminstone.

The Hateful Eight
Bild: Davidian Skitzou

Fokus på Ennio Morricone med Michael Cronström och Johanna Grönqvist torsdag 17.3 kl. 18.03 i Radio Vega och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln