Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mat till hela familjen på en halvtimme

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bildtext Också vardagsmat kan vara både bra och snabblagad.
Bild: sxc.hu

Går det att laga en bra middag till hela familjen på 30 minuter? Svaret är ja, i alla fall om man frågar hushållsrådgivare Solveig Backström som ska hålla en snabbmatskurs i Ekenäs.

Det kan vara roligt att tillsammans laga en festmåltid. Men vardagsmaten kräver många gånger mer tid än vad vi skulle vilja ge den. Det leder till att många istället går till pizzerian eller köper färdigmat, vilket är varken billigt eller speciellt hälsosamt.

Solveig Backström
Bildtext Solveig Backström.
Bild: Finlands Svenska Marthaförbund

Kursen Hela familjen i köket utlovar att det ska gå att laga en god och hälsosam middag på endast 30 minuter. Hinner man verkligen tillreda en bra familjemiddag på 30 minuter?

- Första gången när man är lite ovan så kan det ta lite längre. Men då man väl har kunskapen i sin repertoar så går det, säger hushållsrådgivare Solveig Backström som håller i trådarna för kursen som hålls i Ekenäs.

Frysen är din bästa vän

Backström planerar familjekursen så att middagarna utgår från djupfrysta grönsaker och rotsaker som man använder till exempelvis wok, gryta eller soppa.

- Sedan kompletterar man det med kött eller baljväxter, säger Backström. Det går bra bara man har tänkt igenom det hela i förväg.

Men får man tillräckligt med vitaminer och näringsämnen i sig med frysta grönsaker?

- De grönsaker och rotsaker som vi har i våra frysdiskar innehåller alla vitaminer och mineraler så det blir en fullvärdig middag, säger hon.

Barnen med i köket

Alla från ett till två år och uppåt kan och ska vara med i köket och pyssla.

- Det är det bästa sättet för barn att lära sig äta olika livsmedel. Då de är med är de alltid nyfikna på att smaka. Man vänjer sig då vid olika råvaror.

Albin river citronskal till moset.
Bildtext Ta barnen med och laga mat, uppmanar Solveig Backström.
Bild: YLE/Strömsö

Föräldrarna kan i det sammanhanget också bli förebilder för att man kan äta det mesta. Om barnen är med så lär de sig också att alla ska hjälpas åt.

- Grundtanken är att det inte ska vara så att en tillreder och några sitter och väntar. På det sättet få man också snabbare tillrett en middag.

Var mån om gemensamma middagar

I en aktiv familj är det lätt hänt att man sällan äter tillsammans.

- Det är helt klart att alla behöver ha någon hobby. Men det lönar sig att sträva efter att under veckosluten och någon dag i veckan äta gemensamma måltider.

En tanke med kursen är just att påminna familjer om vikten av att äta gemensamma middagar.

- Det blir väldigt splittrat om alla kommer på olika tider och värmer sin mikropizza.

Genom rätta knep kan man få till stånd en bra middag snabbt, tillsammans. Solveig Backström ger tips på en snabb och god middag.

- Stek upp broilerstrimlor i en stekpanna och vänd upp frusna grönsaker i olja i en annan. Förena det här och krydda lite och så har du en wok väldigt snabbt.

Matlagningskursen Hela familjen i köket hålls fyra gånger i Ekenäs högstadium (10.3, 31.3, 7.4 och 21.4) och ordnas av Marthaförbundet och Folkhälsan i Ekenäs. Förutom snabba middagar så lär sig också barnen laga enkla mellanmål.

Förutom Solveig Backström leder också kocken och kostrådgivaren Anna-Karin Mellblom kursen.

Länk till kursens hemsida på Marthaförbundet
Fler lättlagade recept på Marthaförbundets hemsida

Diskussion om artikeln