Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Soldiers of Odin verkar inte slå igenom i Helsingfors

Från 2016
Uppdaterad 09.03.2016 08:10.
Soldiers of odin
Bildtext Ett femtontal medlemmar av Soldiers of Odin patrullerade i Helsingfors centrum i februari. Sedan dess har de inte synts till.
Bild: Panu Vatanen/Yle

I början av året meddelade medborgargardet Soldiers of Odin att de etablerar sig också i södra Finland. För en månad sedan patrullerade de en kväll i centrala Helsingfors, men sedan dess har de inte synts till. I Esbo och Vanda syntes mindre patruller i fredags.

Vid Helsingforspolisen berättar överkommissarie Jari Taponen att man inte har sett till Soldiers of Odin sedan ett femtontal medlemmar patrullerade i centrum för en månad sedan. På sin Facebooksida meddelar medborgargardet ändå att de "rekryterar aggressivt" i just Helsingfors.

Vi ser en risk för att unga som är på väg att bli utslagna, ska känna sig lockade att gå med.

Jari Taponen, överkommissarie

- Vi har inte hört talas om någon rekrytering. Men vi ser en risk för att unga som är på väg att bli utslagna och som till exempel har skinnskalle-ideologier, ska känna sig lockade att gå med, säger Jari Taponen.

Polisen håller därför extra noga koll på just de här unga, och samarbetar med bland annat socialen och Stationens barn.

Mer oroad är jag över samhällsklimatet överlag och att det verkar bli mer allmänt att barn och unga med annan hudfärg blir bespottade.

Christian Wentzel, Stationens barn

Vid Stationens barn är verksamhetsledaren Christian Wentzel inte speciellt orolig för att just Soldiers of Odin ska lyckas rekrytera unga på väg att bli utslagna.

- Mer oroad är jag över samhällsklimatet överlag och att det verkar bli mer allmänt att barn och unga med annan hudfärg blir bespottade.

Lugnt även i Vanda och Esbo

Vid Östra Nylands polisdistrikt berättar Jarmo Ojala att Soldiers of Odin är aktiva i Hyvinge. Vanda hör till samma polisdistrikt och där har det än så länge varit lugnt.

- För ett par veckor sedan hade vi besök av några medlemmar och kom överens om att Soldiers of Odin meddelar oss om de ger sig ut för att patrullera. I fredags meddelade de att sjutton medlemmar kommer att patrullera i Dickursby.

Polisen såg ändå aldrig till dem, i Myrbacka fick man syn på ett fåtal medlemmar.

- De vill vara minst ett tjugotal för att ge sig ut och patrullera. Det verkar som att de har svårt att få ihop tillräckligt många medlemmar här.

Vad händer om det blir en konfrontation och övertramp som riktar sig mot asylsökande?

Jarmo Ojala, Östra Nylands polisdistrikt

Också i Esbo meddelade Soldiers of Odin polisen innan de gav sig ut för att patrullera i fredags. Enligt kommissarie Petri Launiainen vid Västra Nylands polisdistrikt var det ett tiotal medlemmar som patrullerade i Esbo centrum.

Några andra iakttagelser av Soldiers of Odin i Esbo har polisen inte.

Oro för rasismideologi

Sedan Soldiers of Odin etablerades har de också utsatts för massiv kritik. De har senare snyggat upp sin retorik och uppger nu att de varken har rasistiska eller nynazistiska kopplingar. Och att de gärna rekryterar medlemmar med annan hudfärg än vit.

- Vi följer noga med dem just på grund av deras retorik. Det finns en fara för att de agerar på rasistiska grunder, säger Jari Taponen.

Det finns en fara för att de agerar på rasistiska grunder.

Jari Taponen, överkommissarie

Också Jarmo Ojala vid Östra Nylands polisdistrikt uppger att man följer med medborgargardet noggrant.

- Vi är lite oroliga. Vi har ingen erfarenhet av dem och vet inte i vilka områden de kommer att röra sig.

Ojala uppger att det finns en viss oro för att de ska röra sig mest i områden med många asylsökande.

- Vad händer om det blir en konfrontation och övertramp som riktar sig mot asylsökande?

Trots att polisen inte önskar medborgargardenas närvaro, så vill polisen ändå ha samarbete så att man vet när patrullerna är på väg ut på gatorna.

Soldiers of Odin själva uppger att de är en fosterländsk organisation som värnar om finländarnas trygghet.

Inga andra grupperingar

För några år sedan gjorde ett annat medborgargarde en kort avstickare på Helsingfors gator. Då var det frågan om nynazistiska Finska motståndsrörelsen (Suomen vastarintaliike) som uppgav att de ville skydda finländska ungdomar mot en stöldvåg. Då kulminerade patrullerandet i en våldsam konfrontation med antifascister.

- Med de här grupperingarna finns det alltid en risk att de tar ihop med andra extremrörelser.

Vi har inga uppgifter som tyder på att gatorna skulle ha blivit otryggare.

Petri Launiainen, Västa Nylands polisdistrikt

Sedan dess har Helsingforspolisen inte sett till medlemmar av Finska motståndsrörelsen på gatorna. I början av året etablerade sig medborgargardet Streetpatrol i några finländska städer. Jarmo Ojala berättar att de var på besök hos polisen för en månad sedan, men de har inte synts till på gatorna sedan dess.

Gatorna har inte blivit otryggare

Vid samtliga polisinrättningar i huvudstadsregionen vill man poängtera att det är polisen som ska ha hand om den allmänna ordningen och att det är tryggt att röra sig på gatorna.

- Vi har inga uppgifter som tyder på att gatorna skulle ha blivit otryggare, säger Petri Launiainen.

Jarmo Ojala är inne på samma linje för Vandas del.

- I stort har antalet brott minskat. De områden där det sker flest brott har varit de samma i årtionden.

I Vanda betyder det här Dickursby och Myrbacka där det finns många restauranger och livliga stationsbyggnader.

Frivilliga vuxna uppskattas

I debatten kring medborgargardena vill Jari Taponen vara noggrann med att man inte blandar ihop dem med frivilliga som sysslar med så kallad trygghetsvandring och som har funnits på Helsingfors gator i årtionden och som polisen har ett väldigt gott samarbete med. Där handlar det om vuxna som rör sig bland unga på stan, bland annat Stationens barn, Somalierna i Gårdsbacka (Kontulan Somalialaiset) och församlingarnas Saapas-verksamhet.

Både myndighetskontrollen och den sociala kontrollen är starkare här, så de hamnar under lupp direkt.

Jari Taponen, överkommissarie

Det är svårt att säga exakt varför medborgargarden verkar ha svårare att slå igenom i Helsingfors än i mindre städer.

- Det kan bero på stadsmiljön och att här finns flera mänskor. Både myndighetskontrollen och den sociala kontrollen är starkare här, så de hamnar under lupp direkt, säger Jari Taponen.

En annan orsak kan vara att folk i huvudstadsregionen är vana vid människor av olika ursprung.

- Situationen är annorlunda på små orter där det plötsligt har öppnat stora flyktingförläggningar, säger Jarmo Ojala.