Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Knappar, smycken och nyckelringar med resin

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
resin
Bild: Yle/Lee Esselström

Har du drömt om att bli smyckesdesigner? Saknat de rätta accessoarerna med attityd? Hittat en död skrott och insett dess sköra skönhet och önskat att du kunde bevara den på något sätt? Då är resin ett material för dig. Med hjälp av denna hartsblandning så kan du själv gjuta dina egna figurer med valfritt innehåll och sedan göra dem t. ex. till knappar, smycken, hängen eller nyckelringar.

Strömsö inslag: Smycken med resin del 1 - Spela upp på Arenan
Strömsö inslag: Smycken med resin del 2 - Spela upp på Arenan

Det är egentligen inte speciellt svårt men man får vara noggrann och vidta några försiktighetsåtgärder. Använd alltid handskar, skyddsglasögon och arbeta i ett välventilerat utrymme. Engångsbehållare är ett absolut måste och silikonformarna ska inte ha varit i kontakt med mat före och absolut inte efteråt. Formarna kan dock återanvändas till samma pyssel eller annat pyssel efteråt. Se även till att skydda bordsytan ordentligt och att formarna kan få stå orörda på samma plats 24 timmar utan att barn eller djur kan komma åt dem.

Du behöver:

 • Resinblandning - finns flera olika märken och består av två komponenter som ska blandas enligt anvisningarna.
 • Engångshandskar
 • Tandpetare
 • Pincett (obs! den blir obrukbar för annat än pyssel efteråt)
 • Skyddsglasögon
 • Våtservetter
 • Träpinnar att blanda om med
 • Engångsmått i plast (t ex. från apoteket)
 • Engångs muggar av stadigare plast för att blanda i eller annan plastbunke (som sedan slängs)
 • Silikonformar att gjuta i
 • Bakplåtspapper att skydda bordet med.
 • Knappnål att sticka hål på luftbubblor med.
 • Torkade växter, döda små skrottar, strössel, knappnålar och säkerhetsnålar, skruvar och spikar eller vad du vill gjuta in.
 • Bordslampa med en lampa som avger lite värme.
 • Smyckestillbehör, nyckelringar, ringstommar och dylikt.
 • Superlim
 • Borr
 • Träbit som borrningsunderlag
 • Liten spetsig tång för bearbetning av smyckestillbehören.
resin
Bildtext Saker man kan gjuta in i resin
Bild: Yle/Lee Esselström

Obs! Jag noterade att olika formar ger olika resultat. Blanka, glatta silikonformar ger en blank och fin, helt genomskinlig yta (de blå formarna jag använde) och om silikonformen är lite matt i ytan (som den rosa jag använde) så kommer den yta som är i kontakt med formen att bli just matt, inte lika klar och genomskinlig. Olika form på själva gjutformen gör också att innehållet syns olika bra men det går bra att välja vilken sida som är bak och vilken som är fram efter gjutningen.

Det går att gjuta in det mesta, det är bara att pröva sig fram. Som nybörjare kan man börja med saker som redan är torra. Vill man vara mer avancerad så kan man börja med att först lacka t ex. godisbitar eller fotografier några varv på alla sidor så går även de att gjuta in. Det samma gäller andra pappersdelar. Strössel fungerade bra utan att lackas först.

Eventuellt spill torkas upp med våtservett, inte papper, det kladdar bara fast!

resin
Bild: Yle/Lee Esselström

Så här gör du:

1. Läs instruktionerna för det resin du köpt. Följ dem.
2. Rada upp allt du behöver på bordet. Var speciellt noggrann med att ställa fram extra saker som du vill prova på att gjuta in för sedan när man börjar har man ca 20 min på sig att jobba och man vill ju använda upp all resin man blandat till.
3. Skydda arbetsytan genom att tejpa fast en stor bit bakplåtspapper på den yta du tänker jobba på.
4. Ställ gjutformarna stadigt där de kan få stå orörda i 24 timmar.
5. Sätt på dig skyddsglasögon och gummihandskar.
6. Blanda resinen enligt anvisningarna i ditt paket. I det här fallet skulle det vara en del av den lilla flaskan och två delar av den stora. Rör om ordentligt utan att vispa ner extra luftbubblor. De luftbubblor som bildas tenderar försvinna av sig själv.
7. Häll resinblandningen i gjutformarna, fyll inte alla upp till kanten genast.
8. Sätt i de föremål du önskar gjuta in, i formarna. Det går att flytta deras placering med hjälp av en tandpetare. Vissa saker behöver tryckas ner (som de pressade violerna) och andra kommer att flyta upp igen ändå (t ex. rosorna och flugorna) och de tenderar dessutom att dra sig ut mot kanterna och lägga sig där så det är inte alltid helt lätt att få dem att hållas precis där man vill. Sticker nu t ex. knappnålarna ännu upp kan du hälla på mer resin genast. Men med saker som ändå flyter upp till ytan igen så är det ingen idé att hälla på mer resin nu utan på dem gjuter man ett till lager när det första torkat. Alltså efter 24 timmar. Då får man sen vänta ytterligare 24 timmar på att det lagret ska torka men det kommer inte att synas att det är gjutet i två lager.

resin
Bild: Yle/Lee Esselström

9. Använd allt resin du blandat till.
10. Ställ en vanlig bordslampa att lysa på formarna så att luften där ovanför hålls över +20 grader. Låt stå i 24 timmar.

resin
Bild: Yle/Strömsö

11. Efter 24 timmar har allt stelnat/härdat och det är bara att ta bort de färdiga figurerna ur formarna. De som ännu behöver ett lager resin får vara kvar i formarna.
12. Blanda till mer resin och häll över de som behöver det och låt stå ytterligare 24 timmar.

Tips! Om figurerna inte lossar ur formarna kan man ställa dem i frysen en stund.

resin
Bild: Yle/Lee Esselström

13. Borra två hål i de figurer du vill använda som knappar.

resin
Bild: Yle/Lee Esselström

14. Borra ett hål i de figurer du vill använda som halsbandssmycke eller nyckelring eller dekoration. Fäst metallöglor, spännen och nyckelringar i dem.
15. De delar du vill använda till ringar lägger du med framsidan neråt på bordet och lägger superlim på baksidan och sedan på med ringstommen och låt torka. På samma sätt gör du broscher, bara att limma fast en broschnål istället för en ringstomme.

Tips! Det går att slipa figurerna med en nagelfil om man så önskar. Pensla då på ett lager resinblandning på det slipade stället och låt härda igen 24 timmar så får du samma blanka yta igen, annars kommer den slipade delen att förbli matt.

Nu har du ett helt gäng med egna smycken och knappar som ingen annan har! Fina även att ge bort i present!

resin
Bild: Yle/Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln