Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen kräver regeringen på svar om utbildningsspar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Tavelsvamp.
Bild: Yle/Marie Söderman

Svenska folkpartiet, De gröna, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet förbereder en interpellation om nedskärningarna inom utbildningen. Enligt partierna försämrar nedskärningarna bland annat jämlikheten inom utbildningen.

Oppositionspartierna framhåller att statsminister Juha Sipiläs regering skär mer än någonsin i utbildning och forskning trots att de nuvarande regeringspartierna inför riksdagsvalet lovade att inte skära i utbildningen. Nedskärningarna i studiestödet försämrar enligt partierna även jämlikheten inom utbildningen.

– Målsättningen för utbildning och kunskap i regeringen Sipiläs valprogram är ”Finland är ett ledande land inom utbildning, kompetens och modernt lärande”. I ljuset av denna målsättning känns regeringens nedskärningar allt mer ofattbara. Hur kan Finland bli ett ledande land inom utbildningen, när regeringen skär så här mycket i just utbildningen, säger SFP:s partiordförande Carl Haglund.

Politikern Carl Haglund.
Bildtext SFP:s partiordförande Carl Haglund.
Bild: Yle / Petter West

De grönas partiordförande Ville Niinistö säger att de planerade nedskärningarna i studiestödet äventyrar utbildningslöftet till ungdomarna. Möjligheten att utbilda sig ska enligt Niinistö inte bero på ungdomarnas bakgrund utan alla ungdomar ska ha samma möjligheter att utbilda sig på basis av egen kunskap och iver.

– En jämlik utbildning och bildning är grundvärderingar för vårt samhälle, som vi inte har råd att förlora. Med denna interpellation utmanar vi regeringen att backa från nedskärningarna i studiestödet, säger Ville Niinistö.

Grönas ordförande Ville Niinistö.
Bildtext De grönas partiordförande Ville Niinistö.
Bild: Marcus Rosenlund

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki är starkt kritisk till de planerade nedskärningarna.

– Studerande är redan färdigt den folkgruppen med lägst inkomster och nu ska regeringen hugga av över 25 procent av deras basinkomster. Flera studerande är redan nu tvungna att ställa sig i brödköerna.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki.
Bildtext Vänsterförbundets partiordförande Paavo Arhinmäki.
Bild: Henna Aaltonen

Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, säger att partiet inte godkänner att Sipiläs regering medvetet försämrar kunskapsnivån i Finland.

– Det här är den första regeringen i historien som med sina egna beslut vill försämra den finländska kunskapsnivån. Regeringen tänker dessutom skära i studerandenas inkomster med en summa som motsvarar två veckors matinköp. Det godkänner inte SDP.

Ordförande för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman.
Bildtext Ordförande för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman.
Bild: Jukka-Pekka Flander/SDP

Artikeln är uppdaterad kl 16.20: först var det SFP och De Gröna som meddelade om en gemensam interpellation, senare meddelades att också SDP och Vänsterförbundet deltar i den.