Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åklagarnas show i Aarniorättegången

Från 2016
Uppdaterad 11.03.2016 09:07.
Jari Aarnio.
Bildtext Jari Aarnio.
Bild: Milla Vahtila / Yle

Den här dagen är helt reserverad för åklagarsidans slutplädering i målet mot förra narkotikapolischefen Jari Aarnio. Materialet är extremt omfattande och enbart sammanfattningen av fallet går på 170 powerpoint-sidor.

Åklagarna hävdar att Jari Aarnio är den så kallade Bölemannen som ledde hela narkotikaorganisationen.

Aarnio misstänks för att ha smugglat över tusen kilo hasch från Holland och misstänks också för en lång rad brott som enligt åklagarna syftar till att dölja narkotikaaffärerna och att försvåra centralkriminalpolisens utredningsarbete.

Enligt åklagarnas slutplädering har Aarnio använt sig av prepaid-anslutningar för att organisera narkotikahandeln. Enligt försvaret handlar det om telefoner som narkotikapoliserna använder för att vara i kontakt med sina informationskällor.

Häradsåklagaren Pihla Keto-Huovinen och Jari Aarnios advokat Riitta Leppiniemi.
Bildtext Häradsåklagaren Pihla Keto-Huovinen (t.v) och Jari Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Enligt åklagare Pihla Keto-Huovinen är det helt klart att det inte varit frågan om informationsanskaffning och att "Bölemannens" telefoner ingenting har med polisarbete att skaffa.

– Aarnios två underlydande överkonstaplar har förändrat sina berättelser i takt med att utredningen framskridit, till exempel uppgiften om att telefonerna skulle ha förvarats i ett hemligt sidokontor nära Aarnios hem är fullständigt otrovärdig.

Exempelvis har den ena av överkonstaplarna förklarat sina samtal med kontakten till Holland på hela tre olika sätt.

Häradsåklagare Pihla Keto-Huovinen

– Det här märkte också de åtalade under rättegångens förlopp och efter det har nya förklaringar dykt upp. Exempelvis har den ena av överkonstaplarna förklarat sina samtal med kontakten till Holland på hela tre olika sätt, summerar Keto-Huovinen.

– Det har varit i deras intresse att åtalet mot Aarnio faller för då skulle de också komma undan.

Åklagarna: Teleuppgifterna visar att Aarnio är Bölemannen

Åklagarna redogör minutiöst för den så kallade Bölemannens telefontrafik. Enligt åklagarna är det uppenbart att anslutningarna använts av en enda person och inte av flera narkotikapoliser som de åtalade hävdat.

Intressant nog sammanfaller samtalen från prepaid-telefonerna med Aarnios semestrar.

Det är långa pauser i telefontrafiken då Aarnio befinner sig utomlands men sen när Aarnio återvänder ökar telefontrafiken markant. Dessutom sammanfaller teleuppgifterna ofta med platser där Aarnio samtidigt vistats.

Ingen förklaring för en halv miljon i kontanter

Enligt åklagarna har Aarnio under åren 2005-2013 haft 520 000 euro i kontanter vars ursprung förblivit oklar. Enligt åklagare Mikko Männikkö är stora mängder kontanter typiska för dem som gjort sig skyldiga till ett omfattande narkotikabrott.

Aarnios berättelse om att han skulle ha fått 450 000 euro av en numera avliden affärsman är inte trovärdig enligt åklagarna.

– Det är nog mycket mera sannolikt att pengarna härstammar från nakotikahandeln. Dessutom hittade Aarnio på historien med affärsmannen i ett väldigt sent skede.

Det var frågan om en mycket professionell gömma som absolut inte var avsedd att hittas.

Åklagare Mikko Männikkö

En del av bevisningen mot Aarnio handlar om penninggömman på Aarnios tomt som enligt Aarnio var iscensatt. Männikkö ger inte mycket för Aarnios berättelse.

– Påståendet om iscensättningen är högst otrovärdigt. Det var frågan om en mycket professionell gömma som absolut inte var avsedd att hittas. Dessutom var det helt omöjligt för någon av "skurkarna" att veta om att en husundersökning skulle genomföras.

Jari Aarnio.
Bildtext Jari Aarnio.
Bild: Kuva: Milla Vahtila / Yle

Enligt Männikkö gjordes husundersöningen på Aarnios tomt efter att man i samband med telefonavlyssning fick reda på att Aarnio tyckte att det var viktigt att det skulle spridas täckbark på tomten.

Åklagarnas slutplädering fortsätter in på sena kvällen. I morgon är det dags för försvarets slutplädering och den antas ta två hela dagar i anspråk.

Diskussion om artikeln