Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dokumentär om känslor i kriget

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Sårade soldater går i armkrok längs ett järnvägsspår.
Bildtext Sårade soldater på väg hem från fronten.
Bild: SA-kuva

Dokumentären Sota ja mielenrauha / Krig och sinnesfrid handlar om hur de krig Finland gått igenom påverkat vår mentalitet. Och frågan som dyker upp är: hur många generationer behövs det för att bearbeta sorg, trauma och alla de psykiska sår som kriget gav?

För krig påverkar inte bara dem som deltar och direkt blir berörda av kriget, krig lämnar efter sig känslomässiga spår som sprids som ringar på vattenytan.

En annorlunda dokumentär

Regissören Ari Matikainen ville undersöka hur speciellt fortsättningskriget påverkat den nationella mentaliteten och resultatet blev en gripande dokumentär som är uppbyggd kring brev och dagboksanteckningar, arkivbilder och intervjuer med forskare. Filmen följer inte en enskild person utan blir istället en väv av flere olika berättelser och känslor.

Det här är alltså inte en dokumentär som gräver ner sig i detaljer om var de olika linjerna gick på Karelska näset och vem anföll när och hur och med vilken typ av pansarvagn? Inget ont om den typen av forskning men det känns som en fläkt av en frisk vind då en dokumentär även kan ställa frågan hur krigen känslomässigt påverkar oss alla.

Ett krig börjar långt innan det första skottet avlossas och krig bearbetas långt efter det att man skrivit på ett fredsavtal. Det handlar helt enkelt om känslor och trauman som kommande generationer måste diskutera för att kunna gå vidare.

När kriget fortsätter

Matikainen fokuserar i dokumentären på fortsättningskriget och visar hur svårt och problematiskt det kriget kom att bli och hur det efteråt inte fanns särskilt mycket plats för diskussion.

Men nu verkar tiden vara mogen. Det visar bland annat de forskare som medverkar i dokumentären, Markku Jokisipilä, Jenni Kirves, Ville Kivimäki, Juha Mälkki och Tuomas Tepora som alla förtjänar ett omnämnande. De talar sakligt och analytiskt om hur krig upplevs, både positivt och negativt, och ger åskådaren flere nya tankar.

Bilder som talar

Matikainen använder mycket arkivbilder men har tagit bort den pompösa musiken och har valt att ibland köra bilderna i slow motion. Han har valt bilder som ibland kanske inte är de mest perfekta, men just bilder som är suddiga och oskarpa bilderna är kanske de som bäst skildrar det som berättas i filmen – hur ett krig påverkar en människa.

Och ibland finns det bilder som säger mer än tusen ord. Som scenen där kameran åker upp längs med Mannerheimvägen i Helsingfors. Utanför riksdagshuset är gatan kantad av flaggstänger, solen skiner och i varannan flaggstång fladdrar den finska flaggan i vinden och i varannan flaggstång den nazityska flaggan.

Krig handlar alltid om känslor och som en av forskarna i filmen säger, kriget i sig självt är ett uttryck för extrema känslor. Och för att nångång uppnå inte bara fred utan även sinnesfrid måste vi även kunna prata om alla de här känslorna.