Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Kaj Backman: Bästa lyssnare - Vega förnyas för dig

Från 2016
Uppdaterad 11.03.2016 14:52.
Kaj Backman.
Bild: Yle/Pia Lagus.

Hej bästa lyssnare!

I dag har vi berättat att Radio Vega kommer att förnyas. Kanske du redan hört eller läst om det.

Det är fråga om en förnyelse som vi berett länge. Analys- och planeringsarbetet har pågått i över ett års tid och har nu gått in i en mera konkret fas. Yles förvaltningsråd har nu också tagit del av planerna.

Förnyelsen görs av flera olika anledningar. Den viktigaste är att publikens, lyssnarnas, behov, förväntningar och krav på sin radiokanal både förändras och skruvas upp.

De förändringarna vill vi svara på, för att erbjuda en attraktiv radio också i fortsättningen.

Samtidigt blir konkurrensen allt hårdare. Dels gäller det tävlan om folks tid, där radion allt mer måste kämpa för att få en plats. Dels handlar det om en allt tuffare konkurrens mellan olika radiokanaler.

Vi vill också skapa en mer aktuell och flexibel kanal än vi har i dag. En kanal som snabbt kan reagera på både stora och små händelser och fenomen i samhället. I den nya kanalen är det också viktigt att innehåll går före form.

Istället för att stirra på antalet minuter i en programtablå är det innehållet, berättelsen, storyn som avgör formen.

Vi gör det här genom att satsa på en av radions verkliga styrkor: att sända direkt. Vårt mål är att kanalen ska sända live mycket mer än i dag. Det här ger oss möjligheten att göra en radio som lever i takt med livet och samhället i både fest och vardag som speglar årets och årstidernas gång och som ser till att lyssnaren alltid hålls ajour.

Vi vill att lyssnarna ska få en kanal med ett tilltal som känns rätt och fräscht, och erbjuder ett innehåll man inte vill vara utan.

I det här skedet är inga slutliga beslut fattade gällande den nya kanalens uppbyggnad och form. De närmaste veckorna i mars blir intensiva och avgörande i den här processen och i april torde bilden klarna.

Det vi vet är att den förnyade kanalen lanseras torsdag 1.9 2016.

Har du frågor kring förnyelsen som du vill ställa eller tankar du vill framföra, hoppas jag du tar kontakt. Du kan till exempel chatta med mig nu på torsdag, 10.3 klockan 13-14 här på Svenska.yle.fi.

Bästa hälsningar,
Kaj Backman
Programchef Yle Radio Vega och Yle X3M