Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Raw styrkelyft på frammarsch

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Idrottaren Susanna Törrönen.
Bildtext Susanna Törrönen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Klassiskt styrkelyft kom helt rätt i tiden och har nu fått ett rejält uppsving, skriver Johan Lehto från Ålands Kraftsportklubb rf.

Som en motpol till utvecklingen av styrkelyft med utrustning fanns det på olika håll en vilja att fortsätta tävla helt utan utrustning. Från USA kom uttrycket RAW (rå översatt till svenska) som en benämning på detta.

Sedan 2012 har man i Finland arrangerat skilda mästerskap utan utrustning och sedan 2013 så arrangeras också skilda världsmästerskap i det som man nu kallas för klassisk styrkelyft.

Och just den klassiska styrkelyftningen har gjort att grenen fått ett rejält uppsving i antalet utövare både i Finland och internationellt, extra roligt är det också att det ökat rejält på damsidan.

VM på hemmaplan

Tidsmässigt kom den klassiska styrkelyften helt rätt i tiden då intresset för gymträning med fria vikter i olika former har ökat under de senaste åren och framtiden för styrkelyften som sport ser ljus ut.

Det ökade intresset märktes bland annat då VM i klassisk styrkelyft 2015 avgjordes i Salo i början av juni med närmare 800 lyftare som tävlade under nio dagar. Också bland SFI-föreningarna, som är aktiva inom sporten, är uppgången tydlig. Bland annat hade Ålands Kraftsportklubb rekordnotering i antalet licensierade lyftare under 2015 med trettiofyra stycken varav sju damer.

SFI-lyftarna finns också med på världsnivå. Sibbos junior, 17-åriga Susanna Törrönen, som enbart tävlar klassiskt deltog senaste veckoslut i EM och tog hem guldmedaljen i klassiskt styrkelyft i klassen under 84 kg. I knäböj blev det nytt personligt rekord med 140 kg, i marklyft nytt finländskt rekord med 177,5kg. Hon avslutade tävlingen med att lyfta 109 kg i bänkpress. Det betydde nytt världsrekord för 19-åringar.

Sammanlagda resultatet 426,6 kg är samtidigt nytt Europarekord.

Flera medaljer

Susanna tog under 2015 hem inte bara junior-FM-titeln utan knep även guldet i seniorklassen samt tog guld på både Nordiska mästerskapen och Europamästerskapen för juniorer. Dessutom tog hon silver på hemmaplan under VM i Salo där hon också satte ett juniorvärldsrekord i bänkpress med ett lyft på 106 kg i 84 kilogramsklassen.

En annan som enbart tävlar klassiskt är Ålands Stina Lindell som debuterade inom sporten under förra året och som via ett FM-guld tog sig hela vägen in till den finländska landslaget och slutade sjua i 63 kilogramsklassen då EM avgjordes i Tjeckien.

Också många av de mera rutinerade lyftarna som tävlat länge med utrustning har hittat till den klassiska lyftningen även om de fortsättningsvis också tävlar med utrustning. Till exempel Ålands Marcela Sandvik som också hon var på plats under klassiska EM där hon slutade femma i 52 kilogramsklassen, hon fanns också med i Salo under VM där hon tog hem silver för 40årsveteraner.

Låg tröskel att börja tävla

Klassiska VM på hemmaplan lockade även de rutinerade utrustningslyftarna Fredrik "Freddi" Smulter från Malax och Ove Lehto från Åland. Freddi klarade målet för dagen och satte nytt världsrekord i klassisk bänkpress i +120 kilogramsklassen med ett lyft på 270kg medan Ove tog hem guldet i +120 kilogramsklassen för fyrtioårsveteraner. Också Sibbos veteran Henrik Winter fick med sig en VM-medalj från Salo efter ett brons i 105 kilogramsklassen för femtioåringar.

Personligen så tror jag att båda varianterna kommer att leva vidare och dra nytta av varandra, steget till att börja tävla är nu lågt i och med de klassiska tävlingarna.

Önskan om att utvecklas kommer troligen att göra att även tävlingarna med utrustning inom några år kommer att få ett nytt uppsving då de nya lyftarna börjar pröva på att tävla också med utrustning.

Johan Lehto/ Ålands Kraftsportklubb rf.