Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Unik chans att studera till polisbefäl på svenska

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Ärm på polisuniformen.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Inom de närmaste åren kommer det att finnas ett behov av polisbefäl som kan svenska. Orsaken är att de nuvarande närmar sig pensionsåldern.

Därför ger Polisyrkeshögskolan för första gången sedan 2005 svenskspråkiga poliser en chans att göra den högre yrkeshögskoleutbildningen på svenska. Det är den utbildning som tidigare kallades befälsutbildning.

Kjell Nylund från Polisyrkeshögskolan åker som bäst omkring till de tvåspråkiga polisdistrikten i landet för att berätta om utbildningen. En av de som är intresserade är äldre konstapel Seppo Ijäs vid Östra Nylands polisinrättning.

Polis Seppo Ijäs.
Bildtext Seppo Ijäs är intresserad av att studera vidare.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Jag vill gå framåt i mitt yrke och läsa vidare, säger Ijäs som planerar att söka till utbildningen.

Behov av svenskkunniga poliser

Enligt Kjell Nylund kommer det inom de närmaste tre åren att bli nitton platser lediga inom polisbefälet och ännu fler inom underbefälet i de tvåspråkiga polisdistrikten. Seppo Ijäs litar också på att det kommer att finnas jobb i framtiden.

- Många i befälet har bara några år till pension, så det finns ett behov. Men någon press att utbilda mig vidare känner jag inte, man ska vilja göra det själv.

Den största frågan är egentligen hur det ska gå ihop med familjelivet att de närmaste tre åren studera i Tammerfors, där Polisyrkeshögskolan ligger. Men studierna kräver inte att man hela tiden är på skolområdet.

Elva år sedan senast

Orsaken till att det gått elva år sedan utbildningen senast ordnades på svenska beror enligt Kjell Nylund på att det inte finns så många svenskspråkiga poliser. På finska ordnas kursen oftare.

Kjell Nylund från Polisyrkeshögskolan.
Bildtext Kjell Nylund från Polisyrkeshögskolan.
Bild: Yle / Hanna Othman

Efter den treåriga utbildningen får man behörighet för högre befälstjänster. I Mariehamn dök femton personer upp för att höra Nylund berätta om utbildningen, i Vasa, Ekenäs, Jakobstad och Borgå runt tio personer.

Stort intresse

Förhoppningarna är att antalet sökande till utbildningen ska landa på ungefär femtio. Av dem tas sedan de tjugo bästa in på utbildningen.

- Intresset har varit relativt stort och det beror på att utbildningen ordnas så sällan, säger Nylund.

Den sökande ska ha genomfört polisutbildningen och ha minst tre års arbetserfarenhet i branschen. Utbildningen börjar troligtvis i januari 2017 och fortsätter till december 2019.

Diskussion om artikeln