Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges försvarsminister: Ryssland största hotet

Från 2016
Uppdaterad 08.03.2016 20:08.
Finlands försvarsminister Jussi Niinistö och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. i Helsingfors
Bildtext Finlands försvarsminister Jussi Niinistö och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. i Helsingfors
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist gick rakt på sak i ett anförande inför pressen och inbjudna gäster i Helsingfors på tisdagen.

- Rysslands olagliga annektering av Krim och fortsatta aggression mot Ukraina är det största hotet mot den europeiska säkerhetsordningen. Det är viktigt att länder som Sverige och Finland står enade tillsammans med Europa och att den transatlantiska länken med USA är intakt, sade Hultqvist.

Den transatlantiska dimensionen i Sveriges militära samarbete har nyligen väckt debatt i Sverige. Svenska TV4 rapporterade häromdagen att en av USA:s arméchefer gärna skulle öva transport av Patriot-luftvärnsmissiler till Sverige, uttryckligen som en styrkedemonstration.

- Vi bedriver övningsverksamhet med många länder, däribland USA. Den här enskilda övningen som man föreslår och som vi inte har något ställningstagande till har jag ingen anledning att kommentera, säger Hultqvist.

- Det är Sveriges sak att fatta beslut om eventuell medverkan. Finland har inte fått något sådant här erbjudande, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf).

Fler och större övningar

Sverige har satsat allt mer pengar och resurser på försvaret, men skulle behöva starkare luftvärn för att bättre försvara Gotland och andra delar av Östersjöområdet. Förslaget om Patriot-missiler på svensk mark verkar därför logiskt, anser forskare Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet.

- Sverige har funderat på att köpa ett Patriot-system och skulle nu kunna testa och se hur det funkar.

Både fler och större militärmanövrar är aktuella i Östersjöområdet. Den USA-ledda Baltops-manövern i sommar ordnas delvis i finländska vatten. Den svenska, finländska och holländska marinen ska öva tillsammans kring Hangö udd. Dessutom förbereder det svenska försvaret som bäst Aurora 17-manövern, som uppges bli den största i sitt slag i Sverige på 20 år.