Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Vega förnyas i höst

Från 2016
Uppdaterad 09.03.2016 08:10.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

“Vår uppgift och vårt ansvar är att utveckla kanalen så att vi är minst lika viktiga för den vuxna finlandssvenska befolkningen också i framtiden”, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Hösten 1997 fördubblades antalet svenskspråkiga radiokanaler i Finland. Från att fram till nu ha fått ty sig till en kanal fick den finlandssvenska publiken botanisera bland utbudet på två kanaler: Radio Extrem och Radio Vega. Sedan dess har mycket hänt, men intresset och engagemanget för Vega består. I höst tar Vega ett jättekliv framåt och kommer ut som en förnyad, fräschare och aktuellare radiokanal: Yle Vega.

“Jag är väldigt glad att få dela den här nyheten”, säger Kaj Backman som är programchef på Vega.”Vegas förnyelse har föregåtts av ett stort analys- och planeringsarbete som pågått i ett år. Vi har träffat lyssnare runtom i Svenskfinland, och via undersökningar på webben, per telefon eller ansikte mot ansikte har flera tusen personer varit med om att forma den förnyade kanalen.”

Yles förvaltningsråd har tagit del av planerna och under våren fortsätter arbetet med att utforma den nya kanalen. Den 1 september är det premiär för nya Yle Vega.

Förnyelsen svar på publikens önskemål och förändrade lyssnarvanor

I höst fyller Yles radio 90 år, och har utvecklas kontinuerligt. Men medievanorna och lyssnarnas förväntningar förändras nu snabbare än någonsin. Radio Vega når alltjämt 40 procent av finlandssvenskarna dagligen, och över hälften varje vecka, men konkurrensen är tuff.

“Vega har i dag en stor betydelse för journalistiken, kulturen och debatten i det svenskspråkiga Finland. Vår uppgift och vårt ansvar är att utveckla kanalen så att vi är minst lika viktiga för den vuxna finlandssvenska befolkningen också i framtiden, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

På kornet både på djupet och i vardagen

Nya Yle Vega byggs upp så att det finns större möjligheter att ännu snabbare än tidigare reagera på händelser i samhället - inte bara nyheter utan också fenomen. Yle Vega blir en flexiblare och aktuellare kanal.

“Vi kommer att sända mera live och framför allt är vi mera på kornet, mera närvarande där det händer”, lovar Backman. “Med nya Yle Vega ger vi lyssnarna ett ännu tydligare och klarare innehållslöfte: Genom Yle Vega håller du dig ajour med det du behöver - och vill - veta.”

I nya Yle Vega får programledarna också en mera framträdande roll.

Nya tablån tar form under våren

I nya Yle Vega ges tablån en större flexibilitet och det är innehållet, berättelsen, nyheten som avgör formen. Slutliga beslut kring innehållen fattas inom mars och tablån byggs upp under våren.

“Vi är i ständig dialog med våra lyssnare och vill gärna höra fler åsikter om att Vega förnyas. Hör gärna av er, till exempel genom vår publikrespons eller genom att chatta med mig på webben”, säger Backman.

För mera information
Kaj Backman, programchef Yle Radio Vega och Yle X3M, tfn 040 830 2930, kaj.backman@yle.fi

Har du frågor eller tankar kring Vegas förnyelse? Chatta med Kaj Backman torsdagen den 10 mars kl. 13-14 på Svenska.yle.fi

Svenska Yles publikrespons: svenska@yle.fi