Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Makedonien stängde gränsen för flyktingar

Från 2016
Uppdaterad 09.03.2016 17:12.
Flyktingläger i Grekland, nära gränsen mot Makedonien den 8 mars 2016.
Bildtext Flyktingläger i Grekland, nära gränsen mot Makedonien den 8 mars 2016.
Bild: EPA/Zoltan Balogh

Den så kallade Balkanrutten mot norra Europa stängs nu så gott som helt för flyktingar. Sloveniens regering meddelade i går att bara de som har giltiga resedokument eller som tänker söka asyl i Slovenien, eller som valts ut på humanitära grunder, släpps in i landet.

I dag meddelade Makedonien att landet har stängt sin gräns för asylsökande. Det innebär ytterligare skärpningar på den så kallade Balkanrutten.

Beslutet kommer efter Sloveniens, Kroatiens och Serbiens besked om att införa hårdare restriktioner för vilka flyktingar som släpps in i landet.

- Vi har stängt gränsen, säger en poliskälla till nyhetsbyrån Reuters.

Inte en enda migrant kom över gränsen från Grekland till Makedonien under tisdagen och onsdagen, meddelade talesperson för Makedoniens inrikesministerium på onsdagen.

- Makedonien kommer att agera i enlighet med de beslut som tas i andra länder längs Balkanrutten säger en talesperson för inrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån.

Tidigare släppte Makedonien in människor från Syrien och Irak. Makedonien stängde redan tidigare gränsen för asylsökande från Afghanistan. Senare på kvällen meddelade Serbien och Kroatien att de omedelbart följer Sloveniens exempel.

Under fjolåret passerade nästan en halv miljon flyktingar Slovenien under sin resa till norra Europa. Bara 500 av dem sökte asyl i Slovenien

Tiotusentals flyktingar strandsatta

Flyktingläger i Grekland, nära gränsen mot Makedonien den 8 mars 2016.
Bildtext Flyktingar strandsatta i norra Grekland.
Bild: EPA/Zoltan Balogh

Åtminstone 34 000 asylsökande och migranter sitter nu fast i Grekland medan vägen norrut för dem stängs. Enligt FN:s flyktingkommissariat finns ytterligare 1 500 migranter i Makedonien och cirka tusen i Serbien. Också för dem kan vägen norrut nu vara stängd.

EU och Turkiet kom nyligen överens om huvuddragen i ett nytt avtal som ska stoppa flyktingströmmarna till Europa.

Avtalet skulle innebära att flyktingar som tar sig till de grekiska öarna skickas tillbaka till Turkiet. För varje syrier som EU på det här sättet skickar tillbaka skulle en syrier från turkiska flyktingläger vidarebosättas i EU. Detaljerna i avtalet ska behandlas vid EU-toppmötet 17-18 mars.