Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stuk om strålningen: Det är nog pinsamt för oss

Från 2016
Uppdaterad 09.03.2016 12:42.
Bild på STUK:s kontorsfasad.
Bild: Yle/Fred Wilén

Den radioaktiva läckan i Strålsäkerhetscentralens lokaler har försvunnit. Läckan kom från Stuks utrymmen, men inte från deras behållare, enligt de senaste uppgifter som de gett ut.

Enligt överinspektör Mikael Moring på Strålsäkerhetscentralen Stuk har ämnet Cesium-137 kommit från Stuks utrymmen.

Förutom Stuk själva så finns det finns ett företag som hanterar avfall i Stuks utrymmen.

- Vi hanterar ju i viss mån strålkällor i vår egen verksamhet men så finns det i samma hus ett litet företag som hanterar avfallshanteringen av små strålkällor från industrin, säger Moring.

Radioaktiva ämnen används för att kalibrera mätinstrument och finns i både fast form och flytande form.

- Om vi använder kalibreringskällor som är i flytande form kan förstås läcka ut och till och med förångas små mängder av den här vätskan. Nånting sånt kan man anta att ha hänt. Men vi utreder ännu, säger Moring.

Pinsamt misstag

Så snart som nyheten om att halterna av Cesium-137 var förhöjda så började man också i Estland och Sverige hålla vakt på eventuella höga värden.

I går kväll uppdagades det dock att källan låg i den egna källaren.

Om Strålsäkerhetscentralens trovärdighet rubbas på grund av den här missen vill inte Moring spekulera i, men han säger att det är pinsamt.

- Om man får använda uttrycket "nolot", så är det nog det för oss. Det är en sådan sak som inte borde få hända. Men vi talar om väldigt små halter så det är ingenting man behöver vara orolig för, säger överinspektör Moring.