Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Så här bygger du enkelt en funktionsduglig fågelholk

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2017 16:38.
Lämpliga holkar för blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare
Bildtext Lämpliga holkar för blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare
Bild: Yle, Tiina Klemettilä

Det finns lika många fågelholksmodeller som det finns byggare. Med dessa instruktioner blir det en funktionell fågelholk med ett minimum av verktyg och material. Fågelholken passar för de flesta småfåglar, exempelvis blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare. Du kan använda restbitar av bräder, så länge som den ena sidan är ohyvlad och omålad.

Material:

- 12,5-15 cm bred bräda, sammanlagt ca 120 cm (vägg och botten)
- 25 cm bräda som är ett par centimeter bredare än väggarna (taket)
- 15 st 45-60 mm långa spikar
- ca 50 cm ståltråd
- plastsnöre eller tunnare elkabel för upphängningen, längd beroende på trädets storlek

Fågelholksmaterial
Bildtext Material och tillbehör
Bild: Yle, Tiina Klemettilä

Verktyg:

- såg
- kniv
- hammare
- borrbett 28 eller 32 mm för hålet
- borrbett, som gör så stort hål att en blyertspenna går in
- måttband

Holkens väggar:

1. Såga väggar 4x25 cm. Resten blir till en bottenbit, som man sätter in i den annars färdiga holken.
2. Spika fast väggarna i varandra-sidoväggarna innanför fram- och bakstycket. Den grova, obehandlade ytan skall vara på insidan. Är hela brädbiten obehandlad, lämna kärnsidan utåt.
3. Borra ingångshålet på framsidan, så att hålets kant är ca fem cm från övre kanten av framstycket. Hålet kan med fördel borras lite snett, så att eventuellt regn inte rinner in i holken. Använd kniven för att putsa bort stickor.

Golvet:

1. Såga till golvbiten. Den kan gott vara en aning för liten - då slipper fukten ut lättare genom springorna. Du kan också borra några små hål, så att en blyertspenna ryms igenom, för bättre ventilation.
2. Spika fast golvet med en spik från alla fyra sidor

Taket på fågelholken
Bildtext Taket på holken
Bild: Yle, Tiina Klemettilä

Taket:

1. Placera taket så att det blir minst en centimeters överhäng åt alla håll. Framtill får det gärna vara minst två centimeter som sticker ut. Spika fast taket med en spik i det ena bakersta hörnet.
2. Knacka fast en spik i vardera sidovägg i höjd med ingångshålet. Slå inte igenom spikarna, så att det på insidan blir vassa spetsar.
3. Surra fast ståltrådens ena ända i en av spikarna, böj tråden över taket och surra fast på den andra spiken. På det här viset hålls taket på plats, men vid behov kan man öppna upp genom att vrida taket åt sidan då holken skall putsas.

Upphängning:

1. Borra hål, stora så att en blyertspenna går igenom, på vardera sidan nära bakstycket, i höjd med övre kanten av ingångshålet. Kolla att du inte borrar i någon av spikarna som du fäst väggarna med! (på bilden är hålen onödigt långt ifrån bakstycket, du kan säkert bättre)
2. Peta elkabeln eller plastsnöret igenom hålen, gör små knutar vid hålen.
3. På ett lugnt område räcker det med att holken hängs upp på ca en och en halv meters höjd. På lite livligare platser kan du hänga upp den lite högre.
4. Knyt fast elkabeln eller snöret bakom trädet i en lite lös ögla, spänn åt genom att dra holken neråt. En lös ögla ger lite spelrum då trädet växer.

Artikeln är ursprungligen skriven för Yle luonto av Tiina Klemettilä

Diskussion om artikeln