Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Blodtrycket stiger och hjärtat bultar när jag ser något vackert!"

Från 2016
Sami Rinne håller en vit svanskål fylld med marmeladgodis i sina händer.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

När jag skakar hand med Sami Rinne visar han sitt vänstra pekfinger. Det är lite krokigt och ser helt annorlunda ut än de andra fingrarna. Han säger att det är hans häxfinger och att alla keramiker är lite galna.

En vit porslinskopp med svanhandtag fylld med marmeladgodis,
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Svanskål till mammas ära

Sami har tagit med sig två vita caffè latte-muggar med handtag som har formen av svanhalsar. Han formgav dem när hans mamma just dött.

- Jag skapade dem åt min kära mamma när hon levde, nu är hon uppe på en molnkant och viftar glatt med fötterna och tittar på hur det går här nere. Hon skickar små slängkyssar därifrån.

Sami är känd för sina muggar med änglavingar, fladdermusöron och svanhalsar. De ser moderna ut med sitt grafiska formspråk men de bär på något uråldrigt, en fläkt från Karelen, där hans släkt har sina rötter.

Sami talar mycket om myter och historiska personer. Marie Antoinette är en av hans älsklingspersoner. Jag blir glatt överraskad när han plötsligt ser mig som en jugendkvinna ur Alphonse Muchas värld.

En marmorerad vas av Sami Rinne.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Marmorerade vaser i jugendstil

Marmorering är en gammal teknik som Sami använder sig av.

Hur började det?

- Det började med att jag blev förtjust i jugendstilen.I själva verket började det med morfar. Han var dekorationsmålare, han gjorde marmoreringar och ådringar. Jag beundrade det och undrade om jag också kunde göra sådant.

Går marmorering ut på att kopiera marmor?

- Ja. Det finns olika metoder. Jag häller en, två eller tre olika färgers lerslam i en form, skvalpar om och häller sedan ut slammet. Efter det häller jag gjutlera i formerna och gjuter en vas, en skål eller en bägare.Ytan blir marmorerad.

Är du en jugendmänniska?

- Ja. Blodtrycket stiger och hjärtat bultar när jag ser något vackert, till exempel något svanhalsaktigt,något i stil med en pisksnärt, utdragna linjer, utdragna former som utmärker centraleuropeisk jugend. Det finns också i finländsk jugend som är lite tyngre, mera naturnära.

Franska böcker är kända för sina marmorerade försättsblad och bokpärmar. På vilken symbolisk nivå är marmoreringen, undrar jag.

- Det är lite som med molnen på himlen. I marmoreringar hittas alltid nya tredimensionella världar. När man vänder på en vas eller ett tyg ser man något nytt. Det är en sagovärld.

Det onda och det goda

Hur känns det att göra något i rosa?

- Lite galet!

Som en blandning av Harry Potter och Alice i Underlandet. Landet Oz är också en av mina inspirationskällor.En sagovärld, lagom lätt och prillig. Och inte för söt. Där finns det goda och det onda.

Därför häller Sami alltid i lite svart och lite vitt, sedan pink, grönt eller blått. Det är för att få fram kontrasten.

- Balans.

Sami Rinne är min gäst i Belle Epoque fredagen den 11.3.kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.

Sami Rinne sitter på café med Pia-Maria Lehtola
Bild: Yle/Henrik Leppälä