Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Bromarv dör om skolan stängs"

Från 2016
Uppdaterad 14.03.2016 17:48.
Radio Vega Västnyland: Bromarvföräldrar upprörda över skolrapport - Spela upp på Arenan

Om alla byskolor stängs kommer landsbygden att dö ut i Raseborg. Det säger Bromarvbon Teemu Kytöpuro som är upprörd över att många skolor föreslås stänga i staden. Filip Björklöf (SFP) menar däremot att byskolornas tid är förbi.

Raseborgs ekonomiska situation har en längre tid varit på fallrepet och stadsdirektör Tom Simola kräver nu drastiska åtgärder för att åtgärda problemet.

Elever i Bromarv skola.
Bildtext Eleverna pysslar inför påsken.
Bild: Yle/Linus Westerlund

I en färsk konsultrapport föreslås att sju skolor ska stänga i Raseborg. En av dem är Bromarv skola som har funnits sedan 1884. Det här är första gången skolan hotas av stängning.

För eleverna skulle det innebära att skolvägen blir 25 kilometer längre till Höjdens skola i Tenala.

Små orter dör ut

Föräldrarna Anna Grönlund och Teemu Kytöpuro är båda missnöjda med konsultrapporten. Dels tycker de att den är bristfällig och ensidig, dels att den är kortsiktig.

- Problemet med den här lösningen är att den tar livet av alla små orter i Raseborg, säger Kytöpuro. Enligt prognoserna minskar elevantalet med flera hundra barn. Det betyder att de har räknat med att det inte är någon inflyttning.

Bromarv skola.
Bildtext Skolhuset byggdes 1884.
Bild: Yle/Linus Westerlund

I stället borde Raseborg koncentrera sig på att göra staden lockande och få flera barnfamiljer att flytta hit, säger han.

- Genom att bara spara och dra in service så gräver man nog ett betydligt djupare dike framför sig. Det är framtidens skattebetalare som man nu piskar.

I Bromarv har befolkningen under en lång tid blivit allt äldre och antalet skolelever sjunker stadigt. Byn ligger avsides och om skolan stänger finns det inga möjligheter att locka nya inflyttare till Bromarv, konstaterar Anna Grönlund.

- Vi kämpar för skolans framtid men också för hela byns framtid. Om skolan stänger så stänger också hela Bromarv, tyvärr.

"Barnfamiljer väljer centrum"

Filip Björklöf (SFP) är ordförande för bildningsnämnden i Raseborg. Han vill helst se sig som landsbygdens försvarare och därför känns det svårt att fatta de här drastiska besluten om skolnätet. Men det är nödvändigt, säger han.

- Det blir nog så att några skolor måste bort. Det är viktigt att vi fattar ett beslut så att vi slipper det här velandet och funderandet.

Filip Björklöf
Bildtext Filip Björklöf (SFP).
Bild: Yle/Minna Almark

Samtidigt poängterar han att landsbygden inte verkar vara attraktiv. De flesta inflyttare väljer att bosätta sig i något av Raseborgs centrum.

- Trots att vi har haft de här byskolorna så har elevantalet i Raseborg minskat med 15 procent sedan 2005. Tiden för små byskolor är kanske förbi. Allt blir mera centraliserat.

Familjen måste kanske splittras

Om Bromarv skola stänger och eleverna flyttar till Höjdens skola i Tenala innebär det samtidigt att eleverna i årskurserna sju till nio flyttar från Höjdens skola till Ekenäs högstadium. Det innebär en skolresa på 80 kilometer fram och tillbaka från Bromarv.

Det skulle betyda en elva timmar lång skoldag för Anna Grönlunds två pojkar.

- Det är ohållbart. Min man är jordbrukare, så han kan inte flytta bort. Men vi måste i så fall allvarligt överväga om resten av familjen skulle bo i Ekenäs under veckodagarna.

Ensidig rapport

Både Teemu Kytöpuro och Anna Grönlund hade gärna sett att konsultrapporten hade presenterat mera konkreta siffror på besparingar. Nu finns det direkta felaktigheter i rapporten, säger Anna Grönlund.

- Det står att Bromarv skola är 1 000 kvadratmeter stor. Då beaktar man inte alls att daghemmet använder hela källarvåningen.

Hon önskar också att konsulten hade besökt alla stadens skolor för att få en bättre bild av dem.

Anna Grönlund
Bildtext Anna Grönlund.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Teemu Kytöpuro håller med om att siffrorna är magra. Den tar enbart ställning till vissa saker och en del av problematiken, säger han.

- De enda besparingarna som tas i beaktande är stadens interna hyror, det som staden flyttar från en ficka till en annan. Men ingenstans omnämns det hur mycket det kostar att skjutsa fem- till sexhundra barn.

Teemu Kytöpuro
Bildtext Teemu Kytöpuro.
Bild: Yle/Linus Westerlund

I rapporten talas det om färre basgrupper. Kytöpuro tolkar det som en minskning av lärartjänster och annan personal i skolorna.

- Men det nämns inte i rapporten, kanske det är för känsligt. Jag kan inte förstå hur våra beslutsfattare kan fatta beslut på basen av den här rapporten.

Tiden att fatta beslut räcker till

Filip Björklöf är i princip nöjd med konsultutredningen och tycker att den är både klar och tydlig. Men han håller med om att det behövs mera siffror för att politikerna ska kunna fatta beslut.

- Det finns inte exakt uträknat vad skolskjutsarna kostar och hur lönekostnader förändras.

Han menar också att beslutsfattarna har tillräckligt med tid att sätta sig in i saken före juni då fullmäktige troligtvis fattar det slutgiltiga beslutet.

- Visst känns det radikalt att sju skolor ska stänga, men hellre så än att vi inte lyckas fatta ett beslut i saken.

Diskussion om artikeln