Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Delstatsval: Merkels flyktingpolitik gagnar tyska högerpopulister

Från 2016
Floden Elbe flyter genom Magdeburg
Bildtext Floden Elbe flyter genom Magdeburg
Bild: Yle/ Johnny Sjöblom

I tre tyska delstater går man till val nu på söndag. Dessa val ses som högintressanta, då tyska väljare nu för första gången, åtminstone indirekt kan ta ställning till Angela Merkels flyktingpolitik. Missnöjet med flyktingpolitiken bäddar för stora högerpopulistiska framgångar.

Tidig morgon utanför järnvägsstationen i Magdeburg, huvudstad i delstaten Sachsen-Anhalt i mellersta Tyskland. De flesta som skyndar förbi verkar ha annat att tänka på än det kommande delstatsvalet.

Valreklam för AfD
Bild: Yle/ Johnny Sjöblom

Några tar sig ändå tid att stanna upp, en av dem är Günter Knab. Han ser med viss oro på hur det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland håller på att ta delstatsparlamentet med storm.

– Med flyktingsituationen har de förstås fått ett flyt som de inte är förtjänta av. Men om de väl kommer in i parlamentet måste man väl ta dem på allvar, även om jag tror att de är mer av en störning än ett parti som deltar i att fatta beslut, säger Knab.

Noll flyktingar

Och att AfD kommer att ta sig in i parlamenten kan ses som säkert, såväl i Magdeburg som i de övriga valen i delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland Pfalz.

I Sachsen-Anhalt kan AfD till och med komma att bli näststörsta parti efter Angela Merkels kristdemokrater.

– För en tid sedan låg vi på femton procent i mätningarna, nu är vi uppe i sjutton och jag tror nog att vi kommer att klara av tjugo, säger partiets delstatschef André Poggenburg, som samtidigt fungerar som AfD:s toppkandidat i valet.

André Poggenburg
Bildtext André Poggenburg
Bild: Yle/ Johnny Sjöblom

Inom partiet hör Poggenburg till den hårda linjens nationellt tänkande högerpopulister. I valkampanjen handlar det i det här skedet främst om ett tema – flyktingar.

– Med Merkels flyktingpolitik står Tyskland för tillfället totalt isolerat i Europa. Inom AfD tycker vi också att det är fel att tala om en flyktingkris, då det egentligen handlar om okontrollerbar massinvandring, säger Poggenburg.

.Han tillägger visserligen att man inte bestrider att det bland människorna som har kommit till Tyskland finns flyktingar.

– Men så här får det inte fortsätta. Vi har ingen koll på situationen. Vår övre gräns för hur många flyktingar vi kan ta emot ligger just nu på noll.

Parti i omvandling

– Röstade man på AfD år 2013 och2014, så var det ett helt annat parti man röstade på. Väljer man AfD idag så kan ingen med säkerhet säga vad man får om ett år, säger Hendrik Träger, statsvetare vid universiteten i Magdeburg och Leipzig.

Under sina snart tre år på den tyska partikartan har AfD gått igenom en grundlig omvandling. Från att ha varit ett till och med delvis liberalt eurokritiskt parti, har man hela tiden drivit högerut i nationalkonservativ riktning. I de östra delstaterna står man Pegidarörelsen nära och uttalanden, som att eventuellt skjuta på flyktingar, väcker debatt.

Samtidigt som Merkel har styrt sina kristdemokrater mot den politiska mitten har AfD siktat in sig på det tomrum som har uppstått till höger. André Poggenburg tar ändå avstånd från ytterhögern och all främlingsfientlighet.

– Det handlar inte om främlingsfientlighet, då vi säger att den nuvarande politiken inte fungerar.

– Vårt missnöje riktar sig inte mot de mänskor och flyktingar som har kommit hit. Vi är missnöjda med de partier och politiker som har låtit det här hända.

Hakkors på valreklam i Tyskland
Bild: Yle/ Johnny Sjöblom

Pepparsprej och pistol

Och att partiets framgång vilar på att många är missnöjda är helt klart. Jag står och tittar på ett med hakkors nerklottrat AfD-valplakat när han dyker upp. Han är sjuttio år gammal och vill inte gå ut med sitt namn.

– Jag röstar på AfD för jag ser ingen annan möjlighet. Alla tänkande individer ser ingen annan möjlighet, säger mannen.

Han tror visserligen inte att AfD skulle kunna lösa alla problem, men på något sätt måste man gå emot de övriga partierna och deras linje.

De säljer ut vårt land och tar inte hand om oss medborgare och vår säkerhet, fortsätter mannen.

– Det är så illa att jag nuförtiden bär vapen då jag rör mig på stan, säger mannen och gräver fram sin plånbok och visar mig vapenlicensen.

– Pepparsprejet har jag i fickan här till vänster och vapnet här bak i ett hölster.

Andra ser ändå AfD mer som ett problem än ett riktigt alternativ.

– De lovar bara saker som de ändå inte kan stå för. Vi kan inte bygga staket runt Sachsen-Anhalt. Vi befinner ju oss i mitten av Europa. Och flyktingarna är redan här, så det kan vi inte ändra på, säger Birgit Rudolph.

– Det största missnöjet finns nog hos dem som har det svårt i samhället. De är rädda för att, på grund av flyktingarna, bli av med det lilla de har, konstaterar Rudolph.

Rådhuset i Magdeburg
Bildtext Rådhuset i Magdeburg
Bild: Yle/ Johnny Sjöblom

Diskussion om artikeln