Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors universitet sade upp intendent - går miste om testamente på halv miljon

Från 2016
Uppdaterad 09.03.2016 16:44.
Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors.
Bildtext Larry Huldén jobbar som intendent vid Naturhistoriska museet i Helsingfors. Han sägs upp i början av september.
Bild: Helsingfors universitet/ Linda Tammisto

Insektforskare Lena Huldén är upprörd över hur Helsingfors universitet i tider av sparåtgärder behandlar sina anställda. Nu stryker hon och hennes man universitetet ur sitt testamente.

- För det första håller man människor i spänning hur länge som helst. Det går massor av rykten och många är rädda. Får jag gå - måste jag stanna kvar? Många är över 50 och inte får man nytt jobb i den åldern. Många har tidsbundna kontrakt och blir arbetslösa i juni när kontraktet löper ut. Det är ingen trevlig miljö på universitetet, säger Lena Huldén, som är docent i tillämpad zoologi vid agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten.

Vi testamenterar till ett annat universitet, som inte ligger i Finland.

― Lena Huldén

Hon drabbas själv indirekt av de enorma sparåtgärder som Helsingfors universitet går in för. Institutionen där hon undervisar som timlärare måste anhålla om befrielse från rekryteringsförbudet för att hon ska kunna hålla sina kurser. Huldén säger att det är absurt och att byråkratiprocessen också kostar.

Sägs upp tre veckor före pensioneringen

Lena Huldéns man Larry Huldén drabbas däremot mer direkt. Han jobbar som intendent vid Naturhistoriska museet, som är underställt Helsingfors universitet.

67-åriga Larry Huldén skulle ha gått i pension den 30 september, men fick på tisdagen veta att han sägs upp med sex månaders uppsägningstid. Det här innebär att uppsägningen gäller från den 8 september, det vill säga ungefär tre veckor innan han i vilket fall som helst skulle ha gått i pension.

Universitetet sköter det inte särskilt snyggt. Det är en stor skillnad mellan att bli pensionerad och att bli uppsagd.

― Lena Huldén

- Universitetet sköter det inte särskilt snyggt. Det är en stor skillnad mellan att bli pensionerad och att bli uppsagd. Det här är någonting som inte skulle ha kostat ledningen någonting utan det hade bara varit att gå och prata med människor, säger Lena Huldén.

Larry Huldén själv vill inte kommentera uppsägningen.

lena huldén
Bildtext Lena Huldén är känd som insektforskare och historiker. Hon har gett ut flera böcker. Hon har också varit vice ordförande för Finlands kommunistiska parti.
Bild: Amanda Mylläri

Museidirektören: Pensioneringar har beaktats

Direktören vid Naturhistoriska museet, Leif Schulman, kommenterar inte enskilda uppsägningar men säger att pensioneringar har beaktats.

De som går i pension före slutet av 2017 tas i beaktande i sparåtgärderna.

― Leif Schulman, direktör, Naturhistoriska museet.

- Alla som har fyllt 61 år har fått en förfrågan om när man ska gå i pension. De som går i pension före slutet av 2017 tas i beaktande i sparåtgärderna. Det leder till en minskning av antalet anställda som måste sägas upp, säger Schulman.

Enligt Schulman finns det anställda vid museet som har valt den här lösningen. Han vill ändå inte uppge hur många som sägs upp och vilket det exakta sparbehovet är vid Naturhistoriska.

"Nu testamenterar vi egendomen till ett annat universitet"

Lena och Larry Huldén har inga bröstarvingar och de hade planerat att testamentera sin bostad, värd omkring en halv miljon, till Helsingfors universitet.

- Det kommer inte att ske. Jag tycker att något av det absolut viktigaste på en arbetsplats är respekt för andras människovärde. Det saknas just nu vid Helsingfors universitet. Jag tror inte att Helsingfors universitet, om 15 år, efter alla nedskärningar kommer att vara ett särskilt bra universitet.

Vad ska ni nu testamentera er egendom till?

- Det tänker jag inte berätta, men vi har bestämt det. Det är ett annat universitet, men det ligger inte i Finland, säger Huldén.

Diskussion om artikeln