Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbor lånas ut till asylsökande

Från 2016
Uppdaterad 14.03.2016 17:45.
Johan Lindholm
Bildtext Johan Lindholm skulle gärna bjuda hem några asylsökande och laga mat tillsammans med dem.
Bild: Yle/Maria Wasström

Projektet Låna en Ingåbo har kört igång. Det handlar om att skapa kontakt mellan Ingåbor och asylsökande som bor på flyktingförläggningar i Ingå.

Fjorton personer har hittills anmält intresse att delta i projektet. De frivilliga som anmält sig är privatpersoner och familjer som gärna vill lära känna de ungdomar som bor på stödboendet Ingahemmet i Ingå.

Också föreningar som kan erbjuda fritidsaktiviteter kan vara med i projektet.

Umgås med vanliga Ingåbor

Ingåbon Johan Lindholm var en av de frivilliga som mötte upp på det första mötet som ordnades i tisdags (8.3) på Ingahemmet.

- Vi tyckte det här lät som en fiffig idé. Vår första tanke var att de här asylsökande skulle få lära känna en helt vanlig familj här i trakten, säger Johan Lindholm som tillsammans med sin fru nappade på möjligheten.

tavla med text på finska, engelska och arabiska
Bildtext Tiden blir lätt lång för de asylsökande ungdomarna på Ingahemmet. Aktiviteter och möjlighet att se livet utanför förläggningen är välkomna inslag i vardagen.
Bild: Yle/Maria Wasström

Hittills har han inte hunnit bekanta sig desto mera med de asylsökande under sitt första besök på Ingahemmet. Han tycker att stämningen verkar god.

- Det påminner om lägergårdar som jag bott på under klassresor när jag var yngre, säger han. Han tillägger att även om det är helt trivsamt vill säkert många bekanta sig med livet utanför Ingahemmets väggar också.

Minderåriga på Ingahemmet

Innan det blir aktuellt med enskilda träffar ska de frivilliga gå en kurs som ordnas av Röda Korset.

På Ingahemmet bor för tillfället omkring fyrtio ungdomar i åldern 16-17 år. På dagarna går de i skola i Lojo men under kvällar och veckoslut har de tid att delta i olika fritidsaktiviteter. Tanken med projektet är att de ska få bekanta sig med vanliga Ingåbor.

Fritidsplanerare Mari Sjöström
Bildtext Fritidsplanerare Mari Sjöström är kontaktperson från kommunens sida.
Bild: Yle/Maria Wasström

- Det finns inte några ramar för vad som är möjligt eller inte. Man kommer med en idé och sen bedömer Röda Korset här i Ingå om det är möjligt att verkställa, säger fritidsplanerare Mari Sjöström på Ingå kommun.

Bland de förslag som dök upp under kvällens lopp fanns bland annat bågskytte, bollspel och slöjd. Möjligheten att i framtiden eventuellt göra hembesök diskuterades också.

Diskussion om artikeln