Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Droghärvan i Kannus nystas upp i tingsrätten

Från 2016
Sessionssal i Egentliga Finlands tingsrätt.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Nora Engström

Rättegången mot sju personer som är inblandade i en droghärva i Kannus inleddes i dag i Mellersta Österbottens tingsrätt. Åklagaren kräver fängelsestraff, böter och samhällstjänst.

Sju personer är inblandade i droghärvan i Kannus där droger och narkotikaklassade läkemedel bytt händer.

Grovt narkotikabrott

Två män åtalas för grovt narkotikabrott. De två har sålt och köpt de största mängderna narkotiska preparat och åklagaren kräver ovillkorliga fängelsestraff.

Den ena mannen åtalas för anskaffande och innehav av 200 gram amfetamin, 200 ectasytabletter samt närmare 500 tabletter av flera olika slags narkotikaklassade läkemedel samt 8,1 gram hasch. Han åtalas också för att ha odlat hampa.
Vidare åtalas mannen för att ha sålt åtminstone 50 gram amfetamin, 100 ecstasy-tabletter, 130 narkotikaklassade läkemedel samt 6,5 gram hasch.

Brottet anses grovt på grund av att substanserna anses vara mycket farliga och den åtalade gjort en betydlig ekonomisk vinning. Åklagaren yrkar på fängelsestraff i två och ett halvt år.

Den andra mannen som åtalas för grovt narkotikabrott misstänks ha sålt vidare 462 tabletter narkotikaklassat läkemedel. Brottet anses grovt och åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelse i ett och ett halvt år.

Villkorliga straff och samhällstjänst

De fem övriga inblandade åtalas för narkotikabrott med böter och villkorliga fängelsedomar som påföljd.

Två män åtalas för att ha sålt narkotikaklassade tabletter. Åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff i tre månader för den ena mannen och 80 dagsböter för den andra som vid tillfället var minderårig.

En kvinna och två män åtalas för att ha köpt amfetamin, ecstasy och narkotikaklassade läkemedel av de övriga inblandade. Åklagaren yrkar på nio månaders villkorligt fängelse för kvinnan och ett halvt års villkorligt fängelse för den ena mannen.

För den andra mannens del kräver åklagaren villkorligt fängelse i fyra månader. Man utreder nu om straffet kan omvandlas till samhällstjänst.