Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nej, drottningen stöder inte Brexit!

Från 2016
Uppdaterad 09.03.2016 18:13.
drottningen under ett fyra dagar långt historiskt besök i Irland
Bild: Mark Maxwell / EPA

Buckingham Palace lämnade på onsdagen in ett offciellt klagomål till den brittiska opinionsnämnden för massmedier. Anledningen är att The Sun påstått att drottning Elizabeth stöder ett brittiskt EU-utträde.

"Queen backs Brexit" förkunnar paradsidan i Storbritanniens mest lästa tabloid på onsdagen. Under drottningens bild kan man läsa att EU enligt Hennes Majestäts åsikt "utvecklas åt fel håll".

The Sun: Drottningen stöder Brexit
Bild: EPA/ANDY RAIN

The Sun citerar anonyma källor, enligt vilka drottning Elizabeth vid minst två tillfällen de senaste tio åren har gjort det klart att hon är motståndare till det brittiska EU-medlemskapet.

Men Buckingham Palace dementerar The Suns uppgifter.

"Drottningen förblir neutral i politiska frågor, precis som hon varit i 63 år. Vi kommenterar inte falska påståenden ur anonyma källor. Det är det brittiska folkets sak att fatta beslut i frågan", konstaterar hovet.

Buckingham Palace har också skickat ett officiellt klagomål till den brittiska motsvarigheten till opinionsnämnden för massmedier, IPSO (Independent Press Standards Organisation), med anledning av nyheten. Det är relativt sällan som hovet vidtar sådana åtgärder.

The Sun, som driver en markant EU-kritisk linje, vidhåller att uppgifterna håller streck, och att de härstammar från "en mycket trovärdig källa".

Folkomröstningen om det brittiska EU-medlemskapets framtid hålls den 23 juni.