Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chefen för IS kemiska vapen greps

Från 2016
Uppdaterad 09.03.2016 18:23.
Irakisk soldat under en militäroffensiv i den nordirakiska staden Tal Afar
Bild: EPA/NAWRES AL TAEI EPA/NAWRES AL TAEI

Amerikanska specialtrupper har gripit chefen för en grupp som har försökt utveckla kemiska vapen för terrornätverket Islamiska staten IS.

Tillfångatagandet ska ha skett i samband med en operation i närheten av staden Tal Afar i norra Irak i februari.

Förra veckan meddelade amerikanska försvarsmyndigheter att specialtrupper hade tillfångatagit en högt uppsatt IS-ledare, men då uppgavs det inte vem det var frågan om.

Två högt uppsatta källor inom den irakiska säkerhetstjänsten bekräftar att det är fråga om IS-ledaren Sleiman Daoud al-Afari.

Sleiman Daoud al-Afari, har tidigare arbetat för för den myndighet som utvecklade Saddam Husseins kemiska och biologiska vapen.

Gruppen ska bland annat ha lyckats med att utveckla senapsgas. Kurdiska grupper har rapporterat om att IS använt senapsgas mot dem i strider.

Den amerikanska militären lanserade ett skifte gällande strategin mot IS i december ifjol. Strategin innebär att specialtrupper genomför allt fler markoperationer för att gripa eller döda högt uppsatta profiler inom IS.

Samtidigt fortsätter USA och dess allierade att utföra flygangrepp mot IS i Syrien och Irak.

IS "krigsminister" dödades i Syrien

En av de mest framträdande befälhavarna inom terrorrörelsen Islamiska staten IS har högst sannolikt dödats i ett flygangrepp i Syrien, meddelade en högt uppsatt amerikansk militärkälla till nyhetsbyrån AP i dag.

Abu Omar al-Shisani dödades i ett amerikanskt flygangrepp i staden al-Shadadi i nordöstra Syrien tillsammans med tiotal andra IS-medlemmar.

Al-Shisani uppges ha haft flera höga poster inom terrornätverket IS, bland dem posten som så kallad krigsminister.

USA hade utlovat ett pris på fem miljoner dollar för uppgifter som skulle leda till ett gripande av Al-Shisani.

Han var ursprungligen från Georgien och gick under namnet Tarkhan Batirashvili. Han uppges ha deltagit i strider mot Ryssland både i Tjetjenien och i Georgien under 2000-talets första decennium.

Enligt flera sakkunniga är hans död ett stort bakslag för ledningen inom IS. Shisanis död kan också göra det svårare för IS att rekrytera nya medlemmar i Kaukasus, där al-Shisani var känd och hade hög status.

Diskussion om artikeln