Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Född till musikalstjärna – erövrade Broadway som nittonåring

Från 2016
Uppdaterad 10.03.2016 09:54.
Liza Minnelli sjunger i en mikrofon
Bildtext 70-åriga Liza Minnelli är fortfarande en populär scenartist.
Bild: EPA / Georgios Kefalas

Med Judy Garland och Vincente Minnelli som föräldrar var Liza Minnelli förutbestämd till en karriär inom showbranschen. Musikaler och scenshower har spelat den viktigaste rollen i hennes liv, men hon har också gjort minnesvärda filmroller. När hon nu fyller sjuttio är hon sedan länge en ikon inom nöjesvärlden.

Då Liza Minnelli som artonåring gav ut sin första skiva följde hon tätt i sin mammas fotspår. Att sjunga samtida sextiotalspop kom inte på fråga. Det som gällde var film- och musikalmelodier i traditionella underhållningsarrangemang.

Karriären ledde snabbt in på de stora musikestraderna. Sin första musikalroll gjorde Liza redan 1963, bara sjutton år gammal. Två år senare debuterade hon på Broadway som huvudrollsinnehavare i musikalen Flora The Red Menace. För den rollprestationen belönades hon med en Tonystatyett som bästa musikalartist.

Växte upp i Hollywood

Liza Minnellis föräldrar möttes och blev ett par i samband med inspelningarna av filmmusikalen Meet Me in Saint Louis 1944. Fyrtioettåriga Vincente Minnelli regisserade och tjugotvååriga Judy Garland spelade huvudrollen. Ett år senare var de gifta, och den 12 mars 1946 föddes dottern Liza.

Familjen Minnelli 1946. Från vänster Vincente Minnelli, Liza Minnelli och Judy Garland.
Bildtext Familjen Minnelli-Garland ca 1946.
Bild: Publicitetsfoto från Hollywood

Liza växte upp i Hollywood, i en värld där alla sysslade med film i en eller annan form. Som barn tillbringade hon det mesta av sin tid på studioområdet medan mamma och pappa arbetade.

Ändå drömde hon inte själv om en framtid som filmstjärna. För det var filmandet alltför segslitet och långtråkigt. Liza ville bli sångerska och scenartist, och den kallelsen har hon följt under hela sin karriär.

Cabaret satte hjulen i rullning

Senare blev det ändå flera mycket framgångsrika filmroller. Sitt stora genombrott fick Liza Minnelli 1972 i filmmusikalen Cabaret, som baserar sig på brittiska Christopher Isherwoods berättelser från Berlin i början av 1930-talet. Musikalens sång- och dansnummer, signerade Bob Fosse, blev stilbildande, och Lizas scenuppenbarelse i rollen som Sally Bowles har blivit en ikon inom nöjesvärlden.

Liza Minnelli i filmen Cabaret
Bildtext Liza Minnellis rolltolkning i filmen Cabaret har fått ikonstatus.
Bild: Poster för filmen Cabaret

En annan minnesvärd rolltolkning gjorde Liza Minnelli i Martin Scorseses musikfilm New York New York, där hon spelade mot Robert De Niro. Filmen fick ett ljummet mottagande vid premiären 1977, men i dag har den omvärderats och hyllas av många kritiker som ett mästerverk.

New York New York utspelar sig i jazzvärlden strax efter andra världskriget, och största delen av musiken är jazzstandards. Några nyskrivna sånger ingår också, däribland titelmelodin New York New York, som har blivit något av en signaturmelodi för Liza Minnelli. Något senare blev sången en hit också för Frank Sinatra.

Bäst på scenen

Efter storhetstiden på 1970-talet har Liza Minnellis karriär gått i vågor, delvis beroende på hennes kamp mot ett tidvis återkommande alkohol- och läkemedelsberoende, ett problem som hon fått i arv av sin mamma.

Liza Minnelli på konsertestraden
Bild: EPA / Uwe Anspach

Trots det är hon fortfarande en mycket älskad och uppskattad scenartist, som med jämna mellanrum gjort comeback med nya konsertturnéer och scenshower, De många liveinspelningar som har kommit ut på skiva vittnar om en artist som fortfarande ger allt för sin publik, trots att rösten numera har förlorat mycket av sin forna spänst.
Hör mer om Liza Minnelli i radioprogrammet Fokus på Liza Minnelli.
Radio Vega torsdag 10.3 kl. 18.03. Repris onsdag 16.3 kl. 13.03.
Från torsdag kväll ligger programmet på Arenan i trettio dagar.

Diskussion om artikeln