“Hikäromekär” - skratt på Vörådialekt
Lördagen den 12 mars är det premiär för Vörå ungomsförenings revyföreställning “Hikäromekär”. Ett drygt tjugotal aktiva ligger bakom årets produktion.
Namnet på revyn tarvar en förklaring. “Hikäromekär”, vad betyder det? Jo, “Hikär” och “mekär” är två uttryck för skratt.
- “Hikär är mera ett glädjeskratt, medan “mekär” är lite mera skadeglatt och hånande, säger Niklas Svartbäck.
Tio år sen nystart
År 2006 skedde något av en generationsväxling rum i revygänget i Vörå. Det gäng som hade haft hand om revyn i 10-15 års tid tyckte att de inte orkade längre, utan ville lämna över ansvarat åt yngre förmågor.
- Det var jag och Victor och några till som tänkte att nog måste vi väl klara av det här, säger Niklas.
I samma veva ändrades revykonceptet. Tidigare hade revyn handlat om sånt som hade hänt i kommunen under året. Det nya gänget ville locka en större publik än bara Vöråbor.
- Vi satsar inte på samhällsaktuella ämnen, utan mera vardagliga ting: familj, relationer, kärlet och så vidare. Tanken är att vem som helst ska kunna komma och se, bara man förstår ”Vöråsprååtschi” säger Victor Ohlis.
Publiken har också ökat i omfång. Om det för tio år sen kom 1500 personer och såg revyn, så är det nu omkring 2500 som löser biljett.
Ett exempel på innehållet i årets revy är en version på den popuklära TV-serien “Bonde söker fru”. I Vöråtappningen är det fyra bönder från olika delar av kommunen som söker kärleken.
- De får framhäva sina egenskaper och lustar. Den presumtiva frun finns inte med, utan det hela är mera som en kontaktannons, förklarar Niklas.
