Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny forskning: Långa och smala klarar sig bäst

Från 2016
Uppdaterad 10.03.2016 10:20.
Människor på Alexandersgatan
Bild: Yle/Tega Oke

Högväxta och smala klarar sig bättre i livet än korta och tjocka. Det visar en omfattande brittisk utredning, som publiceras i British Medical Journal, och som Läkartidskriften Duodecim citerar.

Resultatet baserar sig på geninformation från 120 000 personer.

Forskarna har kommit fram till att långa och smala personer tenderar att ha högre utbildning, bättre jobb och vara bättre avlönade än korta och tjocka personer.

Forskarna kartlade med användande av biobanker vilka genvarianter som påverkade deltagarnas längd och tendens till fetma - på det sättet kunde man särskilja faktorer som direkt berodde på livsstil och levnadsvanor.

Långa män, smala kvinnor

Analysen visar att längden särskilt påverkar hur män klarar sig i livet. Vikten har å sin sida betydelse för kvinnor.

Genetiskt korta män har sämre jobb, lägre utbildning och lägre inkomster, medan genetiskt tjocka kvinnor har sämre social ställning och lägre inkomster.

Det här har delvis bevisats redan tidigare men den brittiska forskningen ger resultaten ytterligare tyngd, skriver Duodecim.

De sociala skillnaderna mellan människor påverkar också livslängden. De finländska män som hör till den fattigaste femtedelen dör 12 år yngre än män som klarar sig bättre ekonomiskt.

För kvinnornas del är skillnaden 7 år.

Diskussion om artikeln