Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea fortsätter med styrkeuppvisningarna

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
En sydkorean tittar på tv-nyheter i Seoul den 9 mars 2016. I nyhetssändningen figurerar Nordkoreas ledare Kim  JOng-un tillsammans med en missil.
Bildtext En sydkorean tittar på tv-nyheter i Seoul den 9 mars 2016. I nyhetssändningen figurerar Nordkoreas ledare Kim Jong-un tillsammans med en missil.
Bild: PA/JEON HEON-KYUN

Spänningen på den koreanska halvön fortsätter stiga. Nordkorea avfyrade på torsdagen två kortdistansraketer, och meddelade också om "avveckling" av sydkoreanska tillgångar i form av samarbetsprojekt.

Sydkoreas försvarsministerium uppger att de ballistiska raketerna avfyrades från Wonsan vid Nordkoreas ostkust, flög cirka 500 kilometer och slog ner i Japanska havet.

Nordkorea brukar ofta skjuta upp för att demonstrera sin styrka. Redan i förra veckan avfyrade nordkoreanerna sex kortdistansraketer över havet.

De nyaste uppskjutningarna betraktas som ett svar på de pågående militärövningarna mellan USA och Sydkorea. Runt 17 000 amerikanska och 300 000 sydkoreanska soldater deltar i manövern, som enligt försvarsministeriet i Seoul är den största som någonsin hållis.

Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar i Sydkorea den 7 mars 2016.
Bildtext Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar i Sydkorea den 7 mars 2016.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Sedan Nordkorea i januari sprängde en kärnladdning har spänningarna på den koreanska halvön stigit. FN:s säkerhetsråd reagerade på sprängningen med att införa nya sanktioner, vilket Nordkorea betecknade som en "gangsterartad provokation" iscensatt av USA.

Slut på allt ekonomiskt samarbete

Efter torsdagens uppskjutningar förkunnade Nordkorea att landet "avvecklar" de kvarvarande sydkoreanska tillgångarna i landet. Sydkorea har medverkat i två samarbetsprojekt på nordsidan, industriparken Kaesong och turistområdet Mount Kumgang. I februari drog Seoul sig ur båda projekten i protest mot Nordkoreas kärnvapenprov och raketuppskjutningar.

"Alla avtal om ekonomiskt samarbete mellan Nord- och Sydkorea är från och med nu annullerade", lydde det officiella uttalandet, som förmedlades av Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA. Alla sydkoreanska företags egendom i landet ska säljas.

Bild tagen den 7 mars 2016 från den kinesiska staden Dangdong, som gränsar till Nordkorea. På bilden går nordkoreaner förbi en vakt.
Bildtext Bild tagen den 7 mars 2016 från den kinesiska staden Dangdong, som gränsar till Nordkorea. På bilden går nordkoreaner förbi en vakt.
Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Kaesong-området ligger intill gränsen mellan de båda staterna. Mer än 50 000 nordkoreaner har varit sysselsatta där med tillverkning av textiler, skodon och elektronik.

Mount Kungang, det första samarbetsprojektet mellan de båda dödsfienderna, lanserades 1998. Det natursköna bergsområdet (som betyder "Diamantberget") besöktes de följande tio åren av tusentals sydkoreaner och andra utlänningar. Resorna upphörde år 2008, efter att en kvinnlig sydkoreansk turist blivit ihjälskjuten av en nordkoreansk soldat.