Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors fylls av ilskna bönder

Från 2016
Uppdaterad 11.03.2016 08:24.
Traktor med gödselspridare.
Bildtext Traktor med gödselspridare.
Bild: Yle / Ted Urho

Jordbrukarna ordnar traktormarsch och demonstration på Senatstorget i Helsingfors på fredag på grund av sitt trängda ekonomiska läge.

Cirka 300 traktorer kommer att anlända till Senatstorget under förmiddagen. Demonstrationen pågår klockan 11-14.

Över 2 000 jordbrukare utan traktorer väntas också delta i demonstrationen.

Åtminstone statsminister Juha Sipilä (C) och jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen (C) har meddelat att de deltar i demonstrationen.

Jordbrukarnas inkomster har rasat dramatiskt under de senaste två åren på grund av det svåra marknadsläget, försenade stödutbetalningar och Rysslands motsanktioner.

Jordbrukarnas ork tryter också eftersom stödbyråkratin ständigt ökar och stöd återkrävs.

"Utan bönder finns ingen mat"

Enligt den senaste Eurostat-statistiken har lantbruksinkomsten, det vill säga skillnaden mellan gårdarnas inkomster och utgifter, sjunkit mest i hela EU under under 2014 och nedgången fortsatte i fjol.

Också producentprisernas utveckling är förkrossande.

I samband med demonstrationen kräver jordbrukarna omedelbara åtgärder av regeringen och EU för att trygga den finländska matproduktionen.

- Utan bönder finns ingen mat, påminner SLC:s (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund) verksamhetsledare Johan Åberg om i ett pressmeddelande.

Demonstrationen påverkar trafiken i Helsingfors

Traktormarschen påverkar trafiken i Helsingfors på fredagen under morgonen och på eftermiddagen.

Deltagarna samlas utanför staden på fem olika ställen. En del av traktorerna kör längs med Mannerheimvägen, och andra längs med Österleden och Norra kajen till Senatstorget.

På eftermiddagen åker deltagarna igen mot olika håll från Senatstorget. På Mannerheimvägen påverkar marschen kollektivtrafiken mellan 8.30 och 10.30, och på eftermiddagen mellan 14.00 och 15.30.

Diskussion om artikeln