"Akta dig för skåpbilar" - den moderna tidens fula gubbe
Rykten om män som försöker locka barn in i skåpbilar cirkulerar med jämna mellanrum på sociala medier. Berättelsen har sitt ursprung i verkliga händelser, berättar folklivsforskaren och författaren Bengt af Klintberg.
För en vecka sedan började ett e-postmeddelande cirkulera bland föräldrar i de södra stadsdelarna i Helsingfors. Meddelandet uppmanade eventuella vittnen till ett kidnappningsförsök av en tredjeklassare på Annegatan att vända sig direkt till polisen, som efterlyser vittnen. Tre män som talade arabiska ska ha försökt locka in flickan i en svart skåpbil. Enligt meddelandet ska också ett annat försök ha ägt rum några dagar innan på Fabriksgatan.
När Svenska Yle hörde av sig till polisen hade fallen ändå inte anmälts. Helsingforspolisen gick förra veckan också ut med ett pressmeddelande om att de undersöker saken, men att det i nuläget inte finns något som styrker att det faktiskt skulle ha hänt.
Massmördares och kidnappares fordon
Rykten om män som försöker locka in barn i skåpbilar är inte nytt, utan dyker upp med jämna mellanrum. Hur ryktena återuppstår varierar, men ofta kan det vara barnens fantasi som skenat iväg, eller att ett barn missförstått en situation, till exempel då en skåpbil stannat vid ett övergångsställe. Sedan sprider sig historien snabbt.
- Det är inte ovanligt att just en förälder skriver ett brev och delar det i sociala medier, med uppmaningen att dela det vidare. Jag tror på att det sker i god tro. Vad skulle de vinna på att sprida osanning? säger Bengt af Klintberg.
Ryktet bottnar i ett massmördarfall på 90-talet där en vit skåpbil kom att spela en nyckelroll.
Bengt af Klintberg
af Klintberg är folklivsforskare och författare, och kanske mest känd för sina böcker som handlar om moderna vandringssägner. Berättelser om kidnappningsförsök med skåpbilar har han stött på i olika varianter, och för några år sedan letade han upp källan till myten.
- Ryktet är internationellt och har förekommit i minst tio år i Sverige. Ryktet bottnar i ett massmördarfall på 90-talet där en vit skåpbil kom att spela en nyckelroll, berättar Klintberg.
Han talar om belgiska Marc Dutroux som under åren 1995 och 1996 kidnappade sex flickor, varav endast två återfanns levande.
Barn vet inte riktigt varför, men en skåpbil är farlig.
Bengt af Klintberg
- Han gäckade polisen länge, men det var till slut en åklagare som lyckades bevisa att han hyrt en vit skåpbil som han kidnappade flickorna med. Tidningarna skrev såklart mycket om vita skåpbilar och man kan tänka sig att föräldrar varnade sina barn för dem. Och sedan har det levt vidare: barn vet inte riktigt varför, men en skåpbil är farlig.
Ryktet har alltså rötter i sanna historier. Också österrikiska Natascha Kampusch, som hölls fången i åtta år, kidnappades i en vit skåpbil. Då var hon tio år gammal och gick i tredje klass.
Vandringssägner speglar samtiden
af Klintberg har inte hört historier som handlar om just araber som kidnappar barn, men säger att det sannolikt hänger ihop med den rådande flyktingkatastrofen. Moderna vandringssägner speglar ofta sin samtid och det rådande samhällsklimatet.
- Allt som är främmande och nytt blir lätt föremål för ryktesspridning. Det som i början fick mig att intresseras av vandringssägner var ju historien om råttan i pizzan, som gick som en farsot genom Sverige på 1970-talet när pizzeriorna var nya. Flera utländska restauranger tvingades stänga på grund av ryktet. Sådana rykten kan vålla stor skada, säger af Klintberg.
Skåpbilen är en slags modern parallell till fula gubbar.
Bengt af Klintberg
Och hela tiden uppstår nya historier, nya varianter och versioner som får spridning. Och är det en kategori som är populär så är det den som handlar om barn som rövas bort.
- När jag var barn varnades vi för fula gubbar. Skåpbilen är en slags modern parallell till det. Men jag har full förståelse för alla föräldrar som blir oroliga och varnar sina barn och bekanta. Det är ju faktiskt så att det inträffar fall då barn faktiskt försvinner.