Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marsken får två kompisar

Från 2016
Mannerheim statyn utanför Kiasma.
Bild: Yle/ Jouni Immonen

Det blev två vinnare i Kiasmas konsttävling där man ville hitta en kompis till Mannerheimstatyn i Helsingfors. Marsken kommer att få sällskap av en springande man och en dimridå i flera färger.

Enligt tävlingsjuryn är performanceverket "Running Man" ett aktuellt och kritiskt ställningstagande till dagens samhälle. Om "Watercolour" säger tävlingsjuryn att det är ett starkt visuellt element som samtidigt är immateriellt.

Tävlingsjuryn från Statens konstverkskommission beslöt att dela första pris mellan två verk. Ett lite fegt beslut kan man kanske tycka.

– Ja, det kunde man kanske tänka sig. Det var bara så otroligt svårt att välja bara en enda vinnare. Men jag tycker att den här lösningen var rätt så bra, säger arkitekt Jari Auer som var ordförande för tävlingsjuryn.

Hur skapas dimridån?

Performancen ”Running Man” är gjord av Nestori Syrjänen och tävlingsjuryn berömmer verket för att tänja på formerna för offentlig konst.

Den springande mannen går ut på att en person klädd i mörk kostym springer från Kiasma till centrum och tillbaka till Mannerheimstatyn. Performancen ska göras under ett års tid en gång i veckan.

Running man vinnare av Kiasmas konsttävling.
Bildtext Performanceverket Running Man kritiserar det nutida samhället.
Bild: Kiasma

Det andra vinnande verket, ”Watercolour”, är gjord av Harri Ahonen och enligt juryn symboliserar den bra hur konsten förändras.

Hur dimridån som skiftar i olika färger slutligen ska genomföras är ännu oklart. Det finns en del tekniska detaljer att lösa ännu, berättar Harri Ahonen.

Watercolour vann Kiasmas kontstävling.
Bildtext Watercolour är en dimridå i skiftande färger.
Bild: Kiasma

Dimridån publikens favorit

Besökarna på utställningen Marsken söker vän på Kiasma var nöjda med juryns beslut.

– Jag tyckte båda verken var helt underbara. Jag blir riktigt road när jag tänker att det är en man som springer där. Det är en lysande idé, säger Eeva Vuoristo.

”Watercolour” valdes också till publikens favoritverk.

– Jag tyckte framförallt om att den ska lysa upp i mörkret under den mörka årstiden och sedan vara borta under våren och sommaren. Vi behöver ljus och färg under den mörka tiden, förklarar Tarja Sorvari.

– Jag upplevde att det här verket har något som passar i stadsmiljö och det kompletterar den urbana rytmen. Det är ett lugnande verk som är levande och intressant, beskriver Riku Niemi.

Marsken söker vän-finalisterna kan ses på Kiasma till slutet av mars.

Diskussion om artikeln