Sandra Eriksson råder idrottare: ”Dopning är inget skämt”
Idrottare som Abeba Aregawi har förklarat sina dopningsfall med att de inte hade koll på vad de stoppade i sig. Klumpigt, säger svensk professor – medan Sandra Eriksson har skrivit en minneslista för idrottare.
”Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst. Jag vet att folk tänker ”alla har en ursäkt”. Men hon har aldrig sett någon förpackning eller recept.”
Med de orden förklarade Abeba Aregawis agent Jos Hermens igår hur den svenska världsmästarlöparen hade fått i sig den förbjudna substansen meldonium. Och tillade: ”Abeba har sig själv att skylla”.
Tennisstjärnan Maria Sjarapova har i sin tur berättat att hon använt meldonium sedan 2006 och helt enkelt inte märkt att preparatet blev förbjudet från och med den 1 januari 2016.
”Oerhört amatörmässigt”
Det svenska tennisförbundets medicinska expert Per Rehnström, som är professor i idrottsmedicin vid Karolinska institutet, lägger huvudskulden på ryskans stab i fallet Sjarapova.
– Det är klumpigt, otroligt klumpigt. Det är löjligt. Man baxnar när man läser om det. I hennes fall tror jag absolut inte att det är dopning. Hon hade otur. Det är en bra tjej, säger Rehnström till Expressen.
– Det är synd att det hände. Hon har femton personer minst omkring sig. Att de inte upptäckt att det blev dopningsklassat, det är oerhört amatörmässigt. Det är ofattbart.
Rehnström menar att idrottare överlag är noggranna med vad de sätter i munnen.
– De är livrädda att de ska få något i sig. Ta Carolina Klüft, jag har aldrig sett någon så rädd. Hon kunde inte hålla i en flaska om hon inte visste vad det var, berättar Rehnström.
Eriksson: Man dopar sig inte i misstag
Finlands hinderstjärna Sandra Eriksson bjuder i sin blogg på en lista med åtta punkter där hon ger råd åt idrottare på hur man låter bli att dopa sig.
– Dopning är inget skämt. Och jag är trött på att höra folk säga att de har råkat få i sig saker i misstag. Man dopar sig inte i misstag. Idrottare har ett ansvar, skriver Eriksson som har ”Ha koll på vad du stoppar i dig” som första punkt på sin lista.
– Det är alltid idrottarens eget ansvar vad hen stoppar i sig. Alltid. Det spelar ingen roll om du får din medicin från en idrottsläkare eller tränare. Kolla upp att medicinen är tillåten innan du käkar den. Kolla upp allt. Även om du är rätt säker på att det är tillåtet.