Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

KD sänker gymnasienämnd i Jakobstadsregionen

Från 2016
Jakobstads gymnasium
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Regiongymnasiet blev inte av i Jakobstadsregionen efter att staten backade i fråga om reformen för andra stadiets utbildning för ett år sedan men tanken på ett gemensamt samarbetsorgan levde ändå vidare.

Nu ser det ut som att man får begrava också den tanken.

Inställningen i Jakobstad är av avgörande betydelse för de övriga kommunerna runt Jakobstad. Frågan har varit uppe på det senaste fullmäktigemötet i Jakobstad men bordlades på socialdemokraternas initiativ. På måndag (14.3) är det dags igen. I stadsstyrelsen röstade KD:s representant Kurt Hellstrand för att nämnden skall bildas men nu har han och partiet svängt.

"Det behövs ingen gymnasienämnd"

KD har en vågmästarroll i den här frågan och SFP måste få deras stöd för att få igenom frågan i fullmäktige.

- Efter diskussioner med ledningsgrupperna för det svenska och finska gymnasiet i Jakobstad har jag kommit fram till att det inte behövs någon regional gymnasienämnd, säger Kurt Hellstrand.

- Vi har redan samarbete i den regionala samarbetsnämnden och så finns Team Nord för rektorerna och bildningsdirektörerna. Vär alla fyra i KD av den här åsikten.

Rösterna kan falla 23-19 för ett nej

Fullmäktige i Jakobstad har 42 ledamöter efter att Sannfinländarnas enda representant anhöll om att få slippa uppdraget. SFP har 18 ledamöter och får stöd av en Samlingspartist, summa 19 röster. De grupperingar som röstade emot i stadsstyrelsen har 17 röster. Räknar man in KD:S fyra röster och Centern och de Gröna som röstar emot får nejsägarna 23 röster.

- Det är tungt det här för oss att vara i en avgörande ställning när det gäller en regional fråga, vågmästarrollen är inte så rolig, det har vi fått erfara, säger Kurt Hellstrand.

Diskussion om artikeln