Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Akuta inneluftproblem stänger klassrum i Lovisaskolor

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Lovisa gymnasium
Bildtext Inneluftproblem också i ett klassrum i gymnasiet.
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Ett klassrum i Lovisa Gymnasium och två i Lovisanejdens högstadium stängs efter de akuta inneluftproblem som aktualiserades i onsdags.

I onsdags fick fyra elever vid Lovisanejdens högstadium ta sig till hälsocentralen på grund av astmaanfall och allergiska reaktioner.

Inneluften i högstadiet har varit dålig en tid, men problemen har blivit värre efter jullovet. Ungefär 60 elever och flera lärare har fått symtom.

Under torsdagen besökte en hälsoinspektör skolorna tillsammans med bland annat överläkare Tero Taipale och lokalchef Antti Kinnunen från Lovisa stad.

Undervisningen i högstadiet kan fortsätta, men de klassrum där de fyra eleverna fick symptom har tagits ur bruk för säkerhets skull.

Oklara orsaker till symtomen

Hittills är orsaken till symtomen oklar. Möjligtvis är orsaken det nya, mer effektiva luftkonditioneringssystemet som har installerats i högstadiet.

I gymnasiet är troligtvis dammet som kommer från golvmaterialet orsaken. Golvmaterialet förnyas under mars månad.

Tekniska centralen i Lovisa utreder just nu hälsoriskerna i skollokalerna tillsammans med hälsoskyddet i Borgå. En intensifierad städning av lokalerna börjar på måndag.

Dessutom ska luftkonditioneringen i högstadiet regleras. Inneluftsmätningar både i gymnasiet och högstadiet görs vecka elva.

Mätningsresultaten blir klara senast den 20 mars.

Diskussion om artikeln