Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministerium vädjar till EU om mera stöd till bönderna

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 10:10.
Jaana Husu-Kallio, kanslichef på jord- och skogsbruksministeriet
Bildtext Jaana Husu-Kallio, kanslichef på jord- och skogsbruksministeriet
Bild: Jord- och skogsbruksministeriet

Jord- och skogsbruksministeriet kommer att idka påtryckningar mot EU för att Finlands vädjan om mera hjälp till lantbruket ska hörsammas, försäkrar kanslichef Jaana Husu-Kallio.

Vid jord- och skogsbruksministeriet har man förståelse för lantbrukarnas kritik, och uppmanar dem att ärligt berätta hur svår matproduktionen har blivit. Kanslichefen riktar nu sina förhoppningar till EU.

- Det är ett faktum att situationen på många gårdar i Finland är dålig, och vi måste ta det på allvar inom regeringen.

Ministeriet ska träffa EU nästa vecka

Vid ministeriet hoppas man nu att man på EU-nivå inser i hur stort behov Finland är av mera lantbruksstöd. Det viktigaste jord-och skogsbruksministeriet nu kan göra är att diskutera med EU, säger Jaana Husu-Kallio.

- Vi på jord- och skogsbruksministeriet har ett möte med EU redan nästa vecka, och jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen (C) kommer helt säkert att lyfta fram den här frågan under mötet.

Tror du att man på EU-nivå kommer att lyssna på er vädjan om mera stöd?

- Naturligtvis, för vår svåra situation är ett faktum och något som kommissionen måste ta på allvar. Det finns möjligheter inom EU att rikta mera pengar till Finland i ett sådant här fall.

Jaana Husu-Kallio, kanslichef på jord- och skogsbruksministeriet, uppmanar alla frustrerade lantbrukare att öppet berätta om de svåra realiteter som råder i dag för de finländska jordbrukarna.

- Det är viktigt att de berättar vad matproduktion innebär i dag. Det är helt okej att vara öppen och berätta hur dålig situationen är.

Men Jaana Husu-Kallio har också en hälsning till alla konsumenter.

- Välj inhemska produkter! Det är det bästa vi finländare kan göra nu för att hjälpa alla bönder.

Diskussion om artikeln