Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Manlig svettlukt ger mera sex?

Från 2016
Uppdaterad 11.03.2016 15:40.
Sonja doftar i hockey-spelares armhålor
Bild: Yle/Parad Media

Om du plötsligt känner dig vild av åtrå när du känner en annans persons svettlukt, kan det mycket väl vara naturens sätt att tala om för dig att ni har gener som passar bra ihop.

Det här har undersökts på olika sätt, det kanske mest kända kallas "det svettiga t-skjortstestet". I det får kvinnor snusa på svettiga t-skjortor och berätta vilken av svettdofterna som tilltalar dem mest. Resultatet blir alltid att kvinnorna väljer den man som har en genuppsättning som är mest olik hennes egen, och därför skulle ge henne den mest dugliga avkomman.

TV-programmet Efter Nio gjorde sin egen variant av det klassiska testet. Programledaren Sonja Kailassaari blev inföst med förbundna ögon i ett omklädningsrum med ishockeyspelare som nyligen avslutat träningarna. Hon fick snusa i några svettiga spelares armhålor och bedöma vilken armhålelukt som var godast.

Efter Nio: Vilken armhåla luktar bäst, tycker Sonja? - Spela upp på Arenan

Nu har vi inte analyserat om den här personens arvsanlag är mest kompatibla med Sonjas. Men tesen är att så är fallet.

Synsinnet viktigast vid val av partner

Människan är av naturen visuell. Vi låter det vi kan se och det vi kan höra påverka oss mycket mera än lukter och dofter när det gäller val av partner.

– Inför ett parningsbeslut finns det så många aspekter som är viktiga. Hannens genetiska kvalitet, hans hälsa och hans möjligheter att sköta om sin familj. Det finns ingen supermolekyl som kan berätta om alla de här egenskaperna, säger vetenskapsjournalisten Osmo Tammisalo, som skrivit en bok om ämnet.

Osmo  Tammisalo
Bildtext Osmo Tammisalo har skrivit boken Rakkauden evoluutio: Ihmisen parinvalinnan biologiaa (ungefär Kärlekens evolution: Biologin bakom hur människan väljer partner).
Bild: Yle/Parad Media

Människohonan väljer ofta en man som erbjuder en trygg familjesituation. Och det finns ingen doft som kan förmedla detta – man måste ta reda på det på andra sätt.

Dofter påverkar oss omedvetet

Därmed inte sagt att luktsinnet saknar betydelse. Försök med människoapor har visat att luktsinnet har betydelse i sociala situationer, men signalerna bearbetas inte av den medvetna hjärnan.

– Den viktiga information som dofter och lukter kan förmedla, handlar om vårt immunförsvar. För att avkomman ska bli så duglig som möjligt är det bra om föräldrarna har så olika immunförsvar som möjligt. Därför finner en kvinna det tilldragande med en doft som signalerar att den här mannens immunförsvar skiljer sig mycket från hennes eget. Det betyder att avkomman blir frisk, förklarar Osmo Tammisalo.

På grund av det här tycker man inte att nära släktingar av motsatt kön har en tilldragande kroppslukt. Den här instinkten är så stark att den kan förhindra omedveten incest.

Har människor feromoner?

Feromoner är ett signalsystem som förekommer bland många djurarter, där individerna kan skicka information till varandra med hjälp av lukter. Till exempel fiskar kan sända ut alarmämnen för att varna individer av samma art för fara. Det är väl underbyggt att feromoner är av stor vikt i djurvärlden, men om människor påverkas på liknande sätt av lukter är oklart.

– Åtminstone är det inte avgörande i parningssammanhang. De mänskliga feromoner som kan köpas på flaska till exempel via nätet, de fungerar inte, säger Osmo Tammisalo.

Kvinnor har bättre luktsinne

Kvinnor har i medeltal bättre luktsinne än män, och de upplever oftare sina egna kroppslukter som obehagliga. En man kan gå omkring i svettig skjorta och inte störas av att han luktar illa, medan en kvinna oftare går och tvättar sig om hon känner sin egen svettlukt. Det här kan vara orsaken till att kvinnor använder mer parfymer och artificiella dofter – en strävan är att dölja den egna kroppslukten.

Att män gärna går omkring och luktar svett kan också ha att göra med att svettlukten kan ha en eggande inverkan på kvinnor.

Lukta svett om du vill ligga

Vid laboratorietest har man lyckats extrahera den doft som representerar det manliga könshormonet. Den här doften har ingen stor inverkan på kvinnor, men effekten finns där. Om en kvinna utsätts för stora doser av den så kan det resultera i att hon har samlag oftare.

På det här sättet styrs vi ändå av lukter i vårt parningsbeteende. Om en människa passar väl ihop med dig genetiskt, då kommer du dels att prefera hens lukt framom andras och dels att bli upphetsad av den lukten och vilja para dig. Ganska genialt.

Efter Nio om doft, måndagen den 14 mars 2016, kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln