Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Traktorer i samlad tropp till manifestation på Senatstorget

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 10:09.
Radio Vega Västnyland: Traktor demonstration - Spela upp på Arenan

I takt med att solen steg upp samlades fler och fler traktorer på bensinstationen St1 i Mankby i Esbo under fredagsmorgonen (11.3). Ett femtiotal jordbrukare rullade sedan iväg mot Senatstorget för att demonstrera mot sänkta marknadspriser och uppskjutna understöd.

Christian Nyholm är en av de jordbrukare som deltar i den så kallade traktormarschen. Han har arbetat som jordbrukare i Ingå i nästan trettio år och är trött på det dåliga ekonomiska läget.

Jordbrukaren Christian Nyholm.
Bildtext Jordbrukaren Christian Nyholm var en av många som begav sig till Senatstorgets manifestation under fredagen.
Bild: Linus Westerlund Raseborg/FIN

- Väggen har helt enkelt kommit emot. Vi är här för att få ordning på vår marknad, förklarar han.

Jag väntar fortfarande på stöd som jag skulle få 2015.

Christian Westerholm, också han Ingåbonde, håller med.

- I och med Rysslandssanktionerna så har mjölkpriserna sjunkit med 20 procent och för mej är det ett bortfall på 60 000 euro per år, berättar han.

- Dessutom har utbetalningstiden för stöden skjutits fram vilket innebär att jag fortfarande väntar på stöd som jag skulle få 2015, fortsätter Westerholm.

Traktor med banderoll där det står "Bonden behövs".
Bildtext Traktorerna pryddes med banderoller.
Bild: Linus Westerlund Raseborg/FIN

Det blir trångt på parkeringen när traktorerna äntligen ska bege sig iväg mot huvudstaden. På Kungsgårdsvägen har ett trettiotal traktorer redan ställt sig på rad för att snart rulla ut och demonstrera.

Samtliga fordon pryds med banderoller med budskap som "Inga bönder - ingen mat" och "Bonden behövs".

- Färden går via Ring III till Gamla Åbovägen, vidare till Vichtisvägen och Brunakärr och hela vägen längs med Mannerheimvägen till Senatstorget, berättar Nyholm.

"Väldigt stor kris"

Initiativet till demonstrationen kom från jordbrukarna, men fack- och intresseorganisationen MTK, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter och den finlandssvenska organisationen SLC, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, var inte sena att haka på.

- Krisen är väldigt stor, vi har inte haft en så här svår ekonomisk situation sedan Finlands EU-inträde. Många gårdar går med förlust och andra får ingen lön, berättar SLC:s viceordförande Mats Nylund, även riksdagsledamot (SFP).

Erik Perklén och Mats Nylund på väg på demonstration.
Bildtext Erik Perklén och Mats Nylund säger att pengarna är slut för jordbrukarna.
Bild: Linus Westerlund Raseborg/FIN

Jordbrukarna önskar nå regeringen med sin manifestation.

- Vi har flera budskap. Ett går direkt till EU, vi vill att jordbrukarna inte ensamma ska betala för de handelssanktioner som uppkommit till följd av Ukrainakrisen och Rysslands stända gränser. Vi vill också att regeringen gör något åt marknadspriserna, förklarar Nylund.

Förutom de sänkta marknadspriserna så vill bönderna lyfta fram problemet med uppskjutna ekonomiska stöd. I fjol skars jordbruksstöden ner med 70 procent och stödutbetalningar för 250 miljoner sköts upp med ett halvt år.

Minskad mjölkexport och extra tullavgifter på gödsel tillsammans med ett dåligt marknadsläge och fördröjda stödutbetalningar resulterar i en oerhört dålig ekonomisk situation, menar Erik Perklén, jordbrukare i Sjundeå.

- Det är klart att det syns som en likviditetskris. Vilken löntagare som helst kan räkna ut hur det skulle kännas att vara tre till fyra månader utan lön, konstaterar han.

Pengarna är helt enkelt slut. Det gäller att gå till banken och be om uppskov på amorteringar.

Nylund håller med.

- Pengarna är helt enkelt slut. Det gäller att gå till banken och be om uppskov på amorteringar. Växtodlingsgårdar som satsat pengar på sådden 2015 har inte fått ut dem ännu, och nu är pengarna slut. När det gäller husdjursgårdar är situationen lika illa, säger han.

Traktor med banderoll där det står "Inga bönder - ingen mat".
Bildtext Flera olika banderoller med starka budskap syntes bland traktorerna.
Bild: Linus Westerlund Raseborg/FIN

Det ordnades samlingar för traktorburna demonstranter på olika håll i Nyland. Förutom i Mankby så samlades jordbrukare även vid Käringmossen och Lahnus i Esbo, Keimola och Hanaböle träsk i Vanda och Söderkulla i Sibbo.

Tusentals demonstranter samlades sedan vid Senatstorget i Helsingfors där bland annat statsminister Juha Sipilä (C) och jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) fanns på plats för att lyssna till demonstranterna.

Video: Linus Westerlund

Diskussion om artikeln