Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dålig luft i Lovisahögstadium kan bero på annat än ventilationen

Från 2016
Uppdaterad 11.03.2016 15:13.
Lovisanejdens högstadium.
Bildtext Lovisanejdens högstadium.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Högstadieelever i Lovisa fick akuta symtom på grund av dålig inneluft tidigare i veckan. Den nya ventilationen är troligtvis en orsak, men det är också möjligt att det finns något annat i konstruktionerna.

Janne Lepola är läkare och ordförande för Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Lovisa. Han lyfte upp högstadiets situation i stadsstyrelsen hösten 2014.

Då hade många elever symtom eftersom ventilationen i högstadiet hade varit avstängd under kvällar och veckoslut.

Lepola tror inte att den nya maskinella ventilationen ensam kan vara orsaken till de astmaanfall och allergiska reaktioner fyra högstadieelever fick i onsdags.

– Det måste finnas ett organiskt ursprung, alltså mögelsporer eller något motsvarande allergen eller toksin, säger Lepola.

Bara damm orsakar inte astmaanfall

För att till exempel damm ska orsaka så akuta symtom så ska det finnas stora mängder som går att se med blotta ögat. Balansen i inneluften orsakar inte heller astmaanfall, enligt Lepola.

Han undrar dessutom varför det också är problem i gymnasiet eftersom det inte finns samma ventilationsappartur där.

– I högstadiet finns något som barnen har utsatts för och blivit känsliga för. Annars skulle de inte få så där allvarliga symtom.

Nästa vecka ska det göras inneluftsmätningar och tas ytprover i högstadiet.

Enligt Lepola är det i princip bra, men han menar också att resultaten från ytproverna inte är fullt tillförlitliga.

– När klassrum en gång är tagna ur bruk tycker jag att det skulle vara bra att borra i väggarna och ta materialprover för att kolla fukthalter och vad annat som kan finnas i konstruktionerna.

Kan finnas fukt i väggen

Han har också föreslagit att man skulle ta en mögelhund till skolan, eftersom den snabbt känner om det finns mögelsporer i byggnaden eller inte.

– Jag har en liten misstanke om att det finns fukt mellan tegelväggen och isolering. Huset ligger så lågt att havsvattnet ibland har stigit ända upp till huset.

Lepola har hört av folk som jobbar i byggnaden att ventilationen har varit av under kvällar och veckoslut på grund av inbesparingar. Enligt honom förstör det inneluften.

– Om det stämmer så har det nog inte gått riktigt som på Strömsö, säger Lepola.

Nu är ventilationen på hela tiden

Lokalchef Antti Kinnunen vid Lovisa stad säger att ventilationen i skolorna traditionellt har varit avstängd på nätterna, om inte det yttryckligen har varit problem med inneluften.

I högstadiet har ventilationen efter årsskiftet bytts ut så att den kan vara på hela tiden.

– Nu har det ju varit problem medan vi har hållit på med det projektet. I vissa delar av byggnaden har inställningarna inte varit de rätta under årets början, säger Kinnunen.

Ventilationen ska vara i skick efter veckoslutet, men den ska ännu testas under nästa vecka.

Andra orsaker klarnar snart

Kinnunen säger att Lovisa stad tillsammans med hälsoskyddet också har funderat på om problemen kan bero på något annat utöver ventilationen.

– I det här skedet har vi inte information om att där skulle ligga något annat bakom, men det klarnar snart. Vi har redan börjat göra inneluftsmätningar där.

En expert har dessutom tagit dammprover från ytor och andra platser i byggnaden under fredagen. De ska sedan göra upp en utredningsplan åt Lovisa stad.

Prover tas från Lovisanejdens högstadium, Lovisa Gymnasium och idrottshallen.

Aktiv uppföljning

Räcker då ytprover och inneluftsmätningar, eller borde man också ta materialprover som Janne Lepola föreslår?

– Om det visar sig att det finns ett behov av materialprover tar vi nog dem också. Vi känner nog till att ytprover inte nödvändigtvis räcker.

Han konstaterar att tekniska centralen vet att Lovisanejdens högstadium måste få ett nytt skolhus under de närmaste åren. Men det är en annan fråga.

– Men vi följer upp situationen aktivt och kollar in läget med personalen en gång per vecka, säger Kinnunen.

Diskussion om artikeln