Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Blinier på speltmjöl

Från 2016
Uppdaterad 14.02.2022 17:07.
Blini på urvete
Bild: YLE/Minna Mäkelä

Det finns otaliga sätt att tillreda blinier. I många recept utgår man från bovete. Gillar man inte den smaken kan man testa på det här alternativet med spelt- och vetemjöl.

Blinier på speltmjöl

Mängd: 4 stycken

Ingredienser

  • 50 gram (g) jäst
  • 3 deciliter (dl) mjölk
  • 2 deciliter (dl) speltmjöl
  • 1 deciliter (dl) vetemjöl
  • 2 st äggula
  • 1 nypa salt
  • 4 st äggvita
  • 50 gram (g) smält smör
  • smält smör - till stekning
  • crème fraîche - tillbehör
  • citronskal - tillbehör
  • salt - tillbehör
  • 0.5 kruka dill - tillbehör
  • 0.5 rödlök - knippe, tillbehör
  • 1 st rödlök - liten, tillbehör

Instruktioner

Värm mjölken till 37 C. Lös upp jästen i mjölken, tillsätt mjöl, äggulor och salt, blanda väl. Låt jäsa 40 min.

Rör ner det smälta smöret i degen och vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna .

Stek i blinipanna i rikligt med smält smör. Servera med creme fraiche smaksatt med citronskal och salt och en löksallad på finhackad rödlök, gräslök och dill. Samt belugakaviar på linser.