Oppositionen om utbildningspolitiken: Löfte blev bedrägeri
De fem oppositionspartierna ställer sig bakom en interpellation om regeringens utbildningspolitik. Det främsta målet är att sätta stopp för de planerade nerskärningarna i studiestödet.
Interpellationens första undertecknare är SFP.
Det här är andra gången regeringen ska besvara en interpellation om utbildningen.
Det är däremot första gången sedan år 1932 som SFP har tagit initiativ till en interpellation. För 84 år sedan var SFP ute i ett socialt ärende, partiet protesterade mot att öl och vin är för dyra i förhållande till starkspriten, sitt rykte som snapsparti till trots. Första undertecknare då var Erik von Frenckell.
- Den här gången är ärendet angelägnare. De nedskärningar som regeringen planerar i studiestödet måste slopas, säger Anna-Maja Henriksson, ordförande för svenska riksdagsgruppen.
- Det handlar om framtiden. Vill Finland i framtiden verkligen vara ett ledande land då det gäller utbildning, forskning och innovationer? Vi är mycket oroliga över det vägval regeringen har gjort, säger Henriksson.
Hon påminner om att statsminister Juha Sipilä (C) var en av dem som viftade med en lapp som lovade att det inte blir nedskärningar i studiestödet.
- Statsministern har grovt svikit sitt löfte, säger hon.
Universitetens uppsägningar dyra för samhället
SFP:s ordförande Carl Haglund protesterar mot de uppsägningar som universiteten och högskolorna som bäst tvingas förverkliga.
- Det blir dyrt för samhället. Det är helt galet att först sätta stora summor pengar på att högutbilda folk, och sedan säga upp dem, säger Haglund.
Ville Niinistö, ordförande för De Gröna, det parti SFP först kontaktade då interpellationen planerades, varnar för en brain-drain. Det vill säga att de duktigaste forskarna drar utomlands.
- Tror regeringen verkligen att det går bättre för Finland genom att allra mest skära i utbildningen, säger han, missnöjd med det han kallar "visionslöst prat om tvång". Och avser med det undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonens uttalanden om att nerskärningarna är nödvändiga.
Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman säger att Finlands kompentensnivå för första gången vänds neråt.
- Regeringen står helt främmande för studenternas vardag, säger Lindtman.
Lindtman säger att regeringen redan har återtagit nerskärningar för tiotals miljoner. Det är bara inom utbildningssektorn regeringen envist håller fast vid nerskärningarna. Han ber regeringen att inte verkställa dem.
- Annars är följden bestående men, säger han.
Löfte blev bedrägeri
Paavo Arhinmäki, ordförande för Vänsterförbundet, säger att regeringens utbildningslöfte har blivit ett utbildningsbedrägeri. Arhinmäki uppmanar regeringen att inte skära i studiestödet i förhandlingarna om budgetramarna för de kommande fyra åren i april.
Peter Östman, gruppordförande för Kristdemokraterna, tycker att studiestödet kunde reformeras så att det klarare binds vid antalet avlagda studiepoäng.
Alla oppositionspartier, utom KD, lovade på stående fot att häva de nerskärningar i studiestödet som den här regeringen genomför. Om partierna efter nästa riksdagsval ingår i regeringen.
I interpellationen frågar partierna bland annat huruvida regeringen tänker dra tillbaka de oskäligt höga inbesparingarna i studiestödet, hur regeringen tänker trygga Finlands framgång och konkurrenskraft samt hur regeringen i skuggan av nedskärningarna tänker garantera jämlikheten i utbildningen.
Interpellationen inlämnas på tisdag. Orsaken är att regeringen härmed får tilläggstid för att bereda svaret på interpellationen.
Tilläggstid behövs eftersom Sanni Grahn-Laasonen (Saml) har en utlandsresa inprickad.