Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Däcken tar stryk på Vallgrundvägen

Från 2016
Uppdaterad 11.03.2016 17:05.
Grop i Vallgrundsvägen
Bild: Yle/Caroline Lång

På Replot har vägsträckan mellan Södra Vallgrund och Replot i Korsholm fått ytterligare en grop i beläggningen. Gropen är stor som ett bildäck och många bilister har kört sönder sina fälgar och däck.

Vallgrundvägen är problematisk sedan tidigare och varningsskyltar finns placerade för att varna för beläggningsskador.

- Problemet är att gropen finns i en kurva, på ett ställe där det inte funnits beläggningsskador tidigare. Hela hjulet ryms in i gropen och det smäller ganska bra om man kör i den, säger Jani Schauman, Södra Vallgrundbo, som själv körde sönder ett däck i gropen för en vecka sen.

Varning för beläggningsskador på vallgrundsvägen
Bild: Yle/Caroline Lång

Då var väglaget dåligt och det var snöslask och oplogat.

- Jag var inte tillräckligt uppmärksam och jag fick en redig buckla i fälgen och däcket blev förstört, säger Schauman, som har sökt ersättning från NTM-centralen.

Jani Schauman ska söka ersättning för skadorna på sin bil
Bild: Yle/Caroline Lång

- Kostnaderna för ett förstört hjul och fälgar kan ju uppgå till ett par hundra euro eftersom det rekommenderas att man byter två däck även om bara det ena är söndrigt. Egentligen borde man också uppsöka verkstad och se att hjulvinklarna är i skick. Det kostar ju också runt 100 euro, säger Schauman.

Möjligt att få ersättning

På Södra Österbottens NTM-central säger direktör Anders Östergård att det är möjligt att söka ersättning för skador på fordonet orsakade av gropar i vägen.

- Om det inte finns varningsmärken som varnar för att det finns något exceptionellt på vägen och bilisten kör i en grop eller liknande så är det ett ganska klart fall att man ersätts, säger Östergård.

På Vallgrundvägen finns det varningsmärken som varnar för beläggningsskador och det ska göra bilisten mer uppmärksam och sänka hastigheten. Men även om det finns varningsskyltar kan man bli ersatt för skador på fordonet.

- Ifall det är en beläggningsskada, till exempel en grop som bilisten inte kunnat förutse, kan man bli ersatt för skador. Men det är ett övervägande som myndigheten gör, säger Anders Östergård.

NTM-centralen brukar vara ute och kontrollera vägarna en gång i veckan den här tiden på året eftersom en begynnelse till en grop snabbt blir sämre och djupare då snön smälter.

- Ersättningsanspråken har stigit i höjden årligen i hela Finland, säger Östergård.

Jani Schauman hoppas att hela vägen och gropen åtgärdas.

- Vallgrundvägen är i bedrövligt skick och jag har märkt att man inte överblickar trafiken som man borde utan man koncentrerar blicken en 10-15 meter framför bilen . Det är ju inte bra för trafiksäkerheten.